„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2018. március 15., csütörtök

Leisa Rayven: Hitvány ​Rómeó


Az Insomnia Könyvek újabb new adult különlegességet hozott a magyar olvasóknak. Leisa Rayven nagysikerű Starcrossed sorozatának első része a Hitvány Rómeó a hetekben jelent meg és máris elvarázsolt mindenkit. Egy intenzív szerelmi történet turnéjára hívunk mindenkit, ahol a Blogturné Klub hét bloggere mesél Ethan és Cassie szerelméről kétnaponta március 5. és 17. között.


Könyv adatai
Kiadó: Libri (Insomnia) Kiadó
Megjelenés: 2018. január 22.
Eredeti megjelenés: 2014
Oldalszám: 489
Fordító: Bikics Milán
ISBN: 9789633109977




Amikor Cassie és Ethan a színművészetin találkoznak, a levegő is felforr körülöttük. Cassie igazi jó kislány, nehezen találja a helyét a folyton bulizó művészdiákok közt. Ethan ezzel szemben vérbeli rosszfiú, vad, tüzes, félelmetes és mégis érzékeny. Akár a Romeo és Júlia – amiben címszerepet kapnak –, Cassie és Ethan szerelme is mintha a csillagokban lett volna megírva… amíg Ethan össze nem törte Cassie szívét, mindörökre eljátszva a bizalmát. Valami rejtélyes okból, olyan rád nézni, mint megtalálni valami értékeset, amiről nem is tudtam, hogy elvesztettem. Évek múlva a szívtipró visszatér, hogy ismét felforgassa a lány életét… érintésről érintésre. Fokozatosan újraélik titkos diákszerelmük minden felemelő és pusztító pillanatát, mígnem rájönnek, hogy a csillagokban írt szerelemnek nem kell tragédiával végződnie…






Ahogy végigpörgettem a Libri Kiadó Insomnia könyveiről írt bejegyzéseimet, megállapítottam, hogy egyikben sem csalódtam még. Így volt ez a Hitvány Rómeóval is, de ne szaladjunk ennyire előre. A könyv borítója nagyon... hm figyelemfelkeltő, és persze a címe is. A Rómeó név elé berögződött jelzők sokkal inkább romantikusabbak szoktak lenni, távolról sem a hitvány jut róla eszünkbe, ami igencsak kíváncsivá teszi az ember lányát. Aztán amikor elolvastam a könyv fülszövegét, bevallom, kicsit megijedtem, kissé elcsépeltnek éreztem ezt a "Rómeó és Júlia darab eljátszása közben összejött főszereplőkről" szóló történetet, nem is kezdtem bele rögtön a könyvbe. Aztán rá kellett ébrednem, hogy sokkal több van a háttérben, sokkal összetettebb a történet, mint amit a leírása sejtet - hála az égnek!

A történet két idősíkon játszódik, múltban és jelenben járunk, mindkét időben Cassie mesél nekünk: a múltban az első találkozásuk pillanatától kezdve olvashatjuk a sztorit, a most-ban pedig az elválásuk után 3 évvel, az újratalálkozásukról. Már a történet eleje teljesen megfogott, az első pillanatól kezdve érződik a feszültség a főszereplők között, de azért először még inkább aranyosak, ahogyan kerülgetik egymást. Most, hogy már a második kötet felének olvasásánál tartok, nagyon furcsa érzés, hogy mennyire naiv volt Cassie az elején. Naiv, ártatlan és rendkívül szerethető, aki szinte bármit megtenne azért, hogy elfogadják, szeressék őt. Ethan pedig titokzatos, a múltbéli fájdalmai miatt (amit persze az elején még nem tudunk) nem akarja közel engedni magához a lányt, csak hát ugye ez nem nagyon megy neki. Nagyon szerettem olvasni, ahogy közeledtek egymáshoz, Cassie a közvetlen, kíváncsi természet, Ethan pedig a távolságtartó, frusztrált, de az egyértelműen látszik, hogy vonzódik a lányhoz. Nagyon ritkán olvasok olyan párról, akiknél az első pillanattól az utolsóig ilyen elképesztően jól működik a kémia, tényleg folyamatosan izzik a levegő közöttük, egymást váltják a szenvedélyes jelenetek, még úgyis, hogy a konkrét szexig eléggé sokat kell várni.

"Csak azt akarom, hogy tudd, abban a pillanatban, mikor úgy döntesz, készen állsz arra, hogy újra megpróbáljuk, halálra csókollak. Addig csókollak, míg csillagokat látsz, angyalokat hallasz, és állni se tudsz majd egy hétig. Ezt fogadd el!"

Könyvünk nemcsak a főszereplők, de a környezet miatt is egyedi. Cassie és Ethan első évesek a színművészetin, és igen, a címszereplőnek nagy szerepe lesz a történetben, azonban az ő Rómeó és Júliájuk egyáltalán nem mondható átlagosnak. Cassie még hagyján, de Ethan egyáltalán nem az a tipikus Rómeó-alkat, a szerelem első látásra típusú romantika nem éppen az ő asztala, ami miatt meg kell küzdenie a szerepével. Ráadásul azon, hogy távol tartsák magukat egymástól, nem segít éppenséggel az eljátszandó darab, amiből aztán kapunk egy folyamatosan szexuális feszültséggel és nagyon humoros jelentetekkel teli pillanatokat, amit én rendkívül élveztem. A másik dolog, ami a könyv helyszínéből adódóan nagyon tetszett, az az, hogy viszonylag sokat megtudtam a "mi zajlik a színpad mögött" körülményeiről, egy kicsit arról, hogy milyen színésznek lenni, hogy mennyire nehéz és összetett szakma ez. A megoldandó feladatokat különösképp kedveltem, ebből adódóan a "velem-ne-szórakozz" tanárukat, Erikát is.


Könyvvilág blog 📚✏♡ (@konyvvilag_) által megosztott bejegyzés,

Őszintén szólva nem mindig érzem szerencsésnek, ha egy történet két időszálon fut, mert idegesít, hogy sokszor megakad a történet (mindkét időben), most a könyv elején is a múltról olvastam szívesebben. Aztán ahogy haladtam, rájöttem, hogy ennél a történetnél pontosan ez a tökéletes felállás, mindig egy picit kapunk innen is, onnan is, ami egyrészt nagyon jó figyelemfenntartó, másrészt pedig sok mindent megmagyaráz. Ami pedig talán a legfontosabb, hogy a történet előrehaladtával egyre nagyobb érzelmi hullámvasútba keverednek a szereplőink, ami talán sok is lenne, ha nem jöttek volna ezek a szünetek, az idősík váltások. Emellett azért én jobban szerettem a múlt eseményeit olvasni, nagyon kíváncsi voltam arra, hogy mi az a szörnyű tett, amit Ethan tett Cassievel, ami miatt ennyire megkeseredett a lány. Aztán ráébredtem, azon felül, hogy erre ebben a kötetben nem fogok választ kapni, hogy ez nem csak egy tett, hanem sok kis apróság is egyben, ahogy Ethan mérgezi a kapcsolatukat: az önutálat, bizonytalanság, de legfőképpen a bizalom oly magas hiánya, hogy ezt - egyelőre - képtelen legyőzni a fiú. Érdekes volt látni az ellentétet, miszerint a múltban Ethan volt a gyengébb, és Cassienek kellett küzdeni érte, míg a jelen részeiben, egy teljesen új, erős Ethant láthattam, és szegény Cassie volt megkeseredve.

Tudtam, éreztem valahol, hogy a könyv nem tökéletes, de én mégis függő lettem. A szereplők állandó kötéltánca, hogy távol tudják-e tartani magukat egymástól vagy nem, a kételyek, a vágyódás okozta kíváncsiság, hogy vajon mi lesz velük, nem hagyja nyugodni az olvasót. A másik nagy erőssége a könyvnek pedig egyértelműen a humor volt, ami nem csak néha-néha felcsillan, hanem állandó jelleggel a könyv része volt. Ezt pedig múltbéli Cassie kéjes gondolatainak és naplóbejegyzéseinek köszönhettük, aki szűzhöz képest igencsak kéjsóvár és már-már zaklatásszerűen kíváncsi, amit pedig rendkívül humoros megnyilvánulásokban csomagolva kapjuk. Tényleg nagyon vicces volt, sokszor hangosan felnevettem olvasás közben.


A Starcrossed sorozat részei

A könyv tehát nekem mindenestül nagyon tetszett. A lényeges dolgok még nem derültek ki, ráadásul mindkét szálon függővéggel zárul, szóval tényleg csak úgy érdemes olvasni, ha már ott lapul a második kötet is közeledbe. Ez rám annyira igaz, hogy én pont a vonaton hazafele fejeztem be a könyvet, és muszáj volt megrendelnem abban a pillanatban a következő részt, e-bookban ráadásul, mert azt rögtön le is tudtam tölteni. Attól mondjuk egy kicsit féltem, hogy három részig fogja az írónő húzni a sztorit, ami azért egy ennyire érzelmi túltengéses történetnél sok lenne, de már tudom, hogy a sorozat harmadik kötete Ethan húgáról, Elissáról szól. Szóval talán a következő rész végén már megkapják a főszereplőink a boldog véget, mindenféle tragédia nélkül. A könyvet a romantikus, new adult műfajt kedvelőknek csak ajánlani tudom, de felhívnám egyben a figyelmet arra is, hogy rendkívül addiktív. Ezt amúgy figyelmeztetésként rá lehetne írni a könyvre is...

A második rész, a Megtört Júlia tehát már megjelent, a harmadik kötet (Álnok szerelem) pedig áprilisban érkezik.

Értékelés: 5/5


NYEREMÉNYJÁTÉK

A könyv főszereplői színészek, a Rómeó és Júlia mű központi szerepet játszik a történetben, ezért a játék folyamán olyan színészek fotóit látjátok majd a bejegyzésekben, akik Rómeót, vagy Júliát alakítják. A helyes megfejtés a színész neve, írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába és részt vehettek a sorsoláson, amelyen 3 példányt sorsolunk ki a Hitvány Rómeó című könyvből a játék végén a Libri Kiadó felajánlásával.



Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.






További állomások
03.15. Könyvvilág blog
03.17. CBooks




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése