„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2018. március 1., csütörtök

S. J. Kincaid: A ​kárhozott


A Twister Média jelentette meg S.J. Kincaid: A kárhozott című regényét, mely az azonos című sorozat első része.  Nemezis, a kárhozott története a távoli jövőben játszódik egy messzi galaxisban, ahol egy szenátor lányát, Sidoniát kell védelmeznie akár az élete árán is. Az izgalmas regényt négy bloggerünk véleményezi a turné során, kövesd az állomásokat és esélyed lesz megnyerni a nyereménykönyvet a kiadó felajánlásában.


Könyv adatai
Kiadó: Twister Media Kiadó
Megjelenés: 2017. június 7.
Eredeti megjelenés: 2016
Oldalszám: 480
Fordító: Bodóné Hofecker Zsuzsanna
ISBN: 9786155631283



A ​kárhozott könyörtelen.
A kárhozott legyőzhetetlen.
A kárhozottnak egyetlen feladata van: hogy öljön azért a személyért, akiért létrehozták.
Nemezist arra teremtették, hogy egy galaktikus szenátor leányát, Sidoniát védelmezze. Egymás mellett nőttek fel, de semmilyen értelemben nem testvérei egymásnak. Nemezis boldogan adná az életét Sidoniáért, és ezt is várják tőle. Ölne is érte, annyi életet oltana ki a védelmében, amennyi csak szükséges.
Amikor az őrült császár értesül arról, hogy Sidonia atyja felkelést szított ellene, a szenátor leányát a Galaktikus Udvarba rendeli. Túszként kell szolgálnia az apja ellen. Nemezis csak egy módon óvhatja meg Sidoniát: ha Sidoniává válik.
Nemezis, a gyilkológép magát Sidoniának álcázva elutazik a császári udvarba, ahol korrupt politikusok és kétszínű szenátorok gyermekeinek körében kell eljátszania a szerepét. A viperafészek minden zuga újabb veszélyt rejt, de Nemezis nem vetheti be ellenük valódi képességeit: mindent kockára tenne azzal, ha leleplezné a titkát.
Amíg a birodalom egyre repedezik és mind jobban fenyegeti a nyílt lázadás, Nemezis megtanulja, hogy több rejtezik benne, mint csupán gyilkos ereje. Igazabb emberségre lel önmagában, mint amilyet a valódi emberek többségénél tapasztal. A veszélyek, akciók és intrikák árnyékában talán épp ez az emberség lesz az, ami megmenti az életét – és a birodalmat.

Ritkán fordul elő velem, hogy a külcsín alapján választok könyvet, A kárhozott gyönyörű borítója azonban már tavaly felkeltette a figyelmem. Igazából még semmit sem tudtam a történetről, mégis tudtam, hogy kell nekem ez a könyv. Most pedig lehetőségem volt arra, hogy a blogturné keretében elolvashassam, és megismerjem, mi lakozik a szépséges fedőlap alatt.

"Szépség - gondoltam vissza megint. Vad és zabolátlan, akár a villámcsapás. Nem tudtam, hogy imádjam-e vagy inkább tartsak tőle"
Nagyon sok jó véleményt és kritikát olvastam a könyvről, igazából nem is emlékszem, hogy bármi rosszat láttam volna róla. Éppen ezért hatalmas elvárásokkal álltam neki a történetnek, folyamatos feszültségre, izgalomra vártam. Ez nagyjából meg is állta a helyét, habár mégsem annyira, mint vártam volna – ez valahol az én hibám is, le kell már szoknom arról, hogy ilyen sok véleményt elolvasok, ahol akarva-akaratlanul is belefutok spoilerekbe. Az biztos, hogy a világfelépítés, maga a főszereplőnk személye elképesztően egyedi, én legalábbis még nem olvastam hasonlót. Mivel disztópiáról van szó, a történetünk egy távoli jövőben zajlik, és a főszereplők zsarnoki elnyomásban élnek. A narrátorunk nem emberi lény, hanem kárhozott, akit arra teremtettek, hogy a vele kötésben lévő személyt megvédje mindentől, akár a saját élete árán. Éppen ezért rendkívül erős, képzett harcos, és bizony kegyeleten is egyben. Az írónő azt hiszem a könyv első felében hatalmas döbbenettel hatott rám leginkább, és valószínűleg a legtöbb olvasóra. Itt nincsen semmiféle cukormázas lányosság, Nemezis bizony bármit - igen, minden gond nélkül öl is - megtesz azért, hogy megóvja védencét, Impyrean szenátor lányát, Sidoniát. Persze a lány - Sidonia - elejtett szólásai alapján érezhető, hogy Nemezis sokkal több egy teremtménynél, meg-megmutatkozik az emberi oldala is, de erre Nemezis csak akkor kezd ráébredni, amikor elszakítják őt védencétől és az eddig megszokott környezetéből, mert a császár udvarába, Chrysanthemumba kényszerül utazni.


Könyvvilág blog 📚✏♡ (@konyvvilag_) által megosztott bejegyzés,

Úgy vélem a könyv legegyedibb vonása és egyben legnagyobb sikere Nemezis karaktere volt. Valami gyönyörűséges változáson ment keresztül a történet során. Egészen addig normálisnak véli életét, a teremtésének okát, míg el nem szakítják Sidoniától, az embertől, akinek a védelmére teremtették. Sidónián kívül mindenki csak a kárhozottat látja benne, egy olyan teremtményt, aki bármit megtenne, bárkit megölne a lány védelméért, még saját magát is. Aztán Chrysanthemumban már arra kényszerül, hogy emberként viselkedjen, és így emberként is bánnak vele. Persze a kárhozottból nem néhány nap alatt válik emberivé, az írónő csodálatosan tárja elénk Nemezis változásának lassú folyamatát, ahogy fokozatosan megismeri a legszebb és legfájdalmasabb emberi érzéseket, a barátságot, szerelmet, vágyat, féltést, de a fájdalmat, keserűséget, féltékenységet és még sok minden mást is. Nemezis számára nagyon nehéz felismerni önmagán - és másokon is - ezeket a testi és lelki változásokat, ezért sokszor a félelem irányítja cselekedeteit – azaz teljesen emberien viselkedik.

Mivel Nemezist sokáig csak Sidonia védelme érdekli, nem foglakozik azzal, hogy milyen szörnyűségek folynak a Chrysantheumban. Persze azt látja, hogy Randevald von Domitrian császár mennyi kegyetlenséget elkövet azokkal szemben, akik nem az ő elveit követik, akik ellenkezni mernek vele. De egészen addig, amíg ő maga meg nem tapasztalja a császár – és nagyanyja – kegyetlenségét, nem törődik vele. Ezután pedig szövetségesével ő is részese lesz a politikai játszmáknak. Habár az írónő folyamatosan fenntartja az olvasó figyelmét, a feszültség, a háttérben való készültség végig érezhető a könyvben, számomra mégiscsak az utolsó negyede volt igazán ütős a történetnek. Itt már engem is értek meghökkentő izgalmak, és el kellett gondolkodnom, hogy mi is lesz a szereplők, főként a Domitrian családtagok következő lépése. Nagyon gondosan kitervelt cselszövések folynak folyamatosan a háttérben, amiből hol többet, hol kevesebbet érzékel az olvasó, míg végül eljut odáig, ahol minden a helyére kerül, és csak fejet hajtani van ereje egy bizonyos szereplő és egyben a legnagyobb cselekvő előtt.

Az utolsó oldalakon azért már sejtettem, hogy mi lesz a végkimenetel, csak éppen a kivitelezés miatt feszültek az idegeim, mindenesetre az írónő ezt is remekül megoldotta. Az végső utalások miatt elképesztően kíváncsi vagyok arra, hogy az új császár, aki ebben a kötetben is mindig lépésekkel a többiek előtt járt, tartogat-e még meglepetéseket számunkra (van egy olyan érzésem, hogy igen). És, hogy vajon Nemezis jól döntött-e vele kapcsolatban, hogy vajon a lány és az én szívem össze fog-e a törni a folytatásban..


"Én mindig úgy gondoltam, hogy a szerelem az univerzum legillékonyabb létezője. Fellángol, izzik, és aztán egyszerűen kihuny."

Nem is bolygatnám tovább a témát, mert nem szeretnék semmit elspoilerezni (ezért nem is írtam neveket és nem részleteztem a cselekményt), nehogy ti is úgy járjatok, mint én. Mindenképpen ajánlani tudom a disztópia rajongóknak, mert egyedi, nagyon részletesen kidolgozott világfelépítést nyújt a történet, a társadalmi problémák sem elcsépeltek, hanem fontos dolgokat hangsúlyoz és tanulságos is lehet a mai világra nézve is. Emellett pedig kapunk egy nagyon lassan kialakuló, de annál szebben virágzó szerelmi szálat is. Nagyon ajánlom!

Értékelés: 5/4,5



Könyvvilág blog 📚✏♡ (@konyvvilag_) által megosztott bejegyzés,

NYEREMÉNYJÁTÉK

Minden állomáson láthatsz egy képet, ami egy-egy könyv borítórészlete. A kárhozott az űrben játszódik, ahogy a kitalálandó könyvek is. A részlet alapján fel kell ismerned a könyvcímet és beírnod a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Angol és magyar címet is elfogadunk.



Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




További állomások
02.28 Könyvvilág

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése