„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2020. november 20., péntek

Jennifer Chambliss Bertman: A ​feltörhetetlen kód


Jennifer Chambliss Bertman szövevényes és titkokkal teli regényében igazán izgalmas játékot talált ki, a Könyvvadászatot. A kiválóan megírt és feszült történet folytatásában ismét San Francisco utcáin barangolhatunk és kódokat törhetünk fel. Ha a bloggerekkel tartasz az izgalmas úton, megnyerheted te is a Pagony Kiadó által megjelentetett kötet egy példányát. Könyvvadászatra fel!

Könyv adatai
Kiadó: Pagony Kiadó
Megjelenés: 2020. szeptember 11.
Eredeti megjelenés: 2017
Oldalszám: 392




Emily szülei végül úgy döntöttek, hogy a család San Franciscóban marad, így Emily és új barátja, James tovább folytathatják a könyvvadászatot. De minden megváltozik, miután megszereznek egy kódolt üzenetet, amit a tanáruknak, Mr. Quislingnek címeztek. A két gyerekben felébred a kíváncsiság, és nekilátnak, hogy kiderítsék, mi köze van a Niantic nevű hajónak, a rejtélyes tűzeseteknek, a Mark Twain köteteknek és Mr. Quislingnek a titokzatos, feltörhetetlen kódhoz.











Folytatódik a könyvvadászat, A feltörhetetlen kód már megjelent a Pagony Kiadónál. Az első rész, a Könyvvadászok nekem nagyon tetszett annak idején magával az alapötlettel és a szerethető karakterekkel, úgyhogy elképesztően örülök, hogy a kiadó elhozta a folytatást.


A feltörhetetlen kód nagyjából ott veszi fel a fonalat, ahol az előző rész abbamaradt. Úgy tűnik, Emily és családja San Franciscóban telepedik le végleg, így a lány úgy gondolja, hogy az élete visszatérhet a normál kerékvágásba, együtt lóghat legjobb barátjával Jamesszel, és persze folytathatják a könyvvadászatot. Csakhogy a fiataloknak sokáig nem marad nyugtuk, Emily ugyanis talál egy titokzatos üzenet a furcsa tanáruk, Mr. Quisling táskájában, ami végül az úgynevezett feltörhetetlen kód irányába mutat. És mivel jól tudjuk, hogy Emily él-hal a talányos feladványokért, rögtön a megfejtésen töri a fejét - természetesen James közbenjárásával. Ami még jobban felcsigázza a lányt, hogy ez a kód valamiféle titkos kincsre utal, ami Emily-nek azért is fontos, mert tudja, a szülei nem állnak túl jól anyagilag, így mindent megtesz azért, hogy feltörje a kódot, és ráleljen a kincsre.


Emily és James (és persze Steve) tehát újra izgalmas kalandba kezdenek, ezúttal kincskeresésre indulnak. Nem kell azonban csüggedni, a könyvek sem szorulnak háttérbe, ugyanis Mr. Quisling, a fiatalok tanára is lelkes könyvvadász, így valamiféleképpen ez is kapcsolódni fog a történethez. Csakhogy ahogy egyre mélyebben ássák bele magukat az ügybe Emily-ék, úgy válik veszélyesebbé a szituáció, rejtélyes tűzesetek fordulnak elő ugyanis San Francisco utcáin, amik valahogy mintha mindig azokon a helyszíneken lennének, ahol a fiatalok felbukkannak a nyomokat keresve.


Ez a történet is rendkívül izgalmas és szórakoztató volt, hiszen habár az alapkoncepció hasonló volt az előző részhez - könyvvadászat és kódfeltörés -, mégis tudott újat hozni. A feltörhetetlen kód körüli legenda és háttértörténet nagyon érdekes volt, és persze ott lebegett a kérdés, hogy vajon két ilyen fiatal, akik azért jártasak a különböző kódokban és titkosírásban, meg tudja-e fejteni. Ami pedig plusz feszültséget adott, hogy a gyerekek igazából szinte végig elég nagy veszélyben forogtak, amiről sokáig nem is tudtak, így izgulhattunk értük. Hogy ki, és mit akart valójában tenni, jól titkolta a szerző, én legalábbis a leleplezésig nem jöttem rá az indítékokra.


Nekem tehát nagyon tetszett a A feltörhetetlen kód, jó volt visszatérni az ismerős közegbe, a könyvrajongó és kedves szereplőkhöz, miközben új kalandokat élhettem át velük. Felbukkannak a történetben az előző rész szereplői is, a kedves Hollister, vagy éppen a humorfelelős, Matthew. Emellett legnagyobb örömömre, a kedvenc karakterem, Garrison Griswold is visszatér, a Könyvvadászat feltalálója ugyebár, és különösen szívet melengető szál volt, ahogy Emily és James a gyerekekre jellemző derűlátással próbáltak segíteni neki túltenni magát a lelki sérülésein. Mindezek mellett ebben a kötetben is kitüntetett figyelmet kapnak a könyvek, szuper érzés arról olvasni, hogy a főszereplők igazi könyvmolyok, és persze a rejtély megfejtésében is kulcsszerepet kapnak a különböző könyvek.


Aki olvasta az első részt, mindenképpen ajánlom a folytatást is, nem fog csalódást okozni. Igazából gyerektől felnőttig, bármilyen korosztálynak (és persze vérbeli könyvmolyoknak) tökéletes kikapcsolódás!

Értékelés: 5/4,5
NYEREMÉNYJÁTÉK

Hőseinkkel együtt veletek is San Francisco utcáin fogunk barangolni. A bloggerek bejegyzéseikben San Franciscoban játszódó filmekből találtok jeleneteket. A filmek címét kell l beírnotok a Rafflecopter megfelelő sorába.



Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

11.20. Könyvvilág

11.22. Olvasónapló

11.24. Hagyjatok! Olvasok!

11.26. Spirit Bliss - Sárga könyves út


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése