„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2021. május 2., vasárnap

Kresley Cole: Az Arkánum Krónikák (1-3. rész értékelés)


Nem is olyan régen olvasási válságba kerültem, gondolom, mindenki ismeri azt az érzést, amikor azért lenne mit levenni a könyvespolcról, de valahogy egyikhez sincs kedved. Nos, én is így voltam ezzel, ezért a molyos kívánságlistámhoz fordultam, és ott „találtam rá” Kresley Cole Arkánum sorozatának első részére, a Méreghercegnőre. A posztapokaliptikus világ, némi romantikával megbolondítva felkeltette az érdeklődésemet, ráadásul elég jó százalékon is állt a könyv az értékelések alapján, úgyhogy belevágtam. És milyen jól tettem, mint utólag kiderült, bő 1 hét alatt elolvastam a sorozat eddig magyarul megjelent három részét, pedig egyszer majdnem abba is hagytam, de erről később!


Amikor ilyen helyzetbe kerülök, mint most is, elképesztően örülök, hogy a Könyvmolyképző Kiadó is letette a voksát az e-könyvek kiadása mellett, szerintem ez az egyik legjobb döntése volt a kiadónak az utóbbi időkben. Így lehetőségem volt arra, hogy folyamatában, szünetek, szállítási idők nélkül olvashassam a sorozatot, ami rettentően jól tud jönni, amikor olyan írónőről van szó, mint Cole, aki él-hal a függővégekért. A nagy olvasási lendületben még értékelések írására sem jutott idő, pedig mindenképpen meg szerettem volna osztani az érzéseimet erről a sorozatról, ezért úgy döntöttem, hogy egyben, mindhárom kötetet belefoglalva írom le a véleményemet az Arkánum Krónikák eddig magyarul megjelent részeiről.


1. Méreghercegnő - A bemelegítés

Most, hogy már túl vagyok a három részen, érzem azt, hogy az első kötet, a Méreghercegnő inkább egy bevezető rész volt, annak viszont nagyon jó. Megismerjük a főszereplőnket, Evie-t, aki a Villanás előtt még az átlagos világban éli életét, habár saját magát egyáltalán nem mondhatja annak. A lánynak ugyanis látomásszerű álmai vannak, és hangokat hall a fejében, amelyeknek később természetesen nagy jelentőségük lesz, de egyelőre ő a „bolond lány”, aki a nyári szünetet elmegyógyintézetben töltötte emiatt. Ebben a kötetben tehát megismerjük a Villanás előtti Evie életét, majd pedig amikor bekövetkezik a katasztrófa, a lánynak nem csak az új világ borzalmaival kell szembenéznie, hanem azzal is, hogy ő mindezt előre látta, tehát bizonyos képességek vannak a birtokában.


Arra, hogy ki valójában Evie, és milyen játszmában kell részt vennie, az első kötetben még nem igazán kapunk választ. Inkább az új világot ismerjük meg, ami elég kegyetlen, és hogy ki maradt életben, leginkább a véletlenen múlott, legalábbis eddig úgy tűnik. Amitől a túlélőknek tartani kell, azok a zsákosoknak nevezett zombiszerű lények, a rabszolga kereskedők, vagy éppen a kegyetlen hadsereg, ahova vagy csatlakozol, vagy kínok általi halállal végzed. A nőket pedig kegyetlenül kihasználják - akiknek egyébként sincs egyszerű dolguk ebben a világban, mert nagyon kevesen maradtak életben -, és ki vannak szolgáltatva. Mindez ráadásul egy lepusztult, sivár világban, teljesen kiszámíthatatlan időjárási viszonyokban.


Persze van némi sejtésünk arról, hogy Evie valamiféle természetfeletti tulajdonságokkal rendelkezik, hiszen megálmodta ezt az egészet. Kiderül, hogy ő egy arkánum, és nincs egyedül, több fiatal is rendelkezik különféle erőkkel, őket hallja a fejében. Az arkánumok a Tarot kártya szereplőit testesítik meg, Evie például a Császárnő, de találkozhatunk az Íjásszal vagy éppen a Bolonddal. Mivel Evie-t gyerekkorában eltiltották a nagymamájától, aki sokat tud az arkánumok játszmájáról, a lány úgy dönt, hogy felkeresi őt, hogy válaszokat kapjon. Evie azonban egyelőre nehezen állja a helyét az új életkörülmények között, ezért elkíséri őt a könyvünk "rossz fiúja" Jack, akivel leginkább ellenséges a lány viszonya, még ha vonzódik is hozzá.


Az első kötetben tehát megismerjük a Villanás előtti világot, a könyv második felében pedig Jack és Evie utazásának első szakaszát, így megmutatva azt, hogy micsoda szörnyű világ keletkezett. Ebben a kötetben kifejezetten tetszett, hogy a Villanás után Evie nem változott egyik percről a másikra superwomanné, aki minden új ellenséget legyőz, hanem igenis félt, nehezen hozott döntéseket, hibázott, azaz abszolút emberi maradt. Próbált bízni ebben az új világban is, az emberekben, ezek a tulajdonságai pedig később is segítették őt abban, hogy rengeteg jóság is maradjon benne. Jack próbálta őt segíteni a túlélésben, kapcsolatuk hol ellenséges, hol megtűrő volt, és naná, hogy egy idő után a vonzalom és valami sokkal mélyebb is kialakult köztük. Kaptunk új szereplőket, megismerünk más arkánumokat is, és igen, Evie-nek az első arkánum harcát is meg kell vívnia már az első kötetben.



2. Végtelen lovag - Beköszön a Halál

A jó kis függővég után természetesen alig vártam, hogy olvassam a Végtelen lovagot, ami mondhatom, jóval izgalmasabb volt az elődjénél. Végre egy csomó mindent megtudhattam az arkánumkról, és sok újjal találkozhattam is ebben a részben. Kiderül, hogy mi a küldetésük, ami hát elég kemény, ugyanis egymás ellen kell harcolniuk, ráadásul úgy tűnik, soha véget nem érően. Huh, mit ne mondjak, nekem nagyon bejött ez az alaptörténet, elég beteg, ugyanakkor rendkívül izgalmas, és nagyon sok lehetőség van benne, amit egyébként az írónő ki is használ. 


Evie azonban máshogy látja a dolgokat, ő ugyanis nem akar mindenkit ok nélkül legyilkolni, mert habár vannak az arkánumok között is velejéig gonoszak, mindegyikük nem lehet az. Ezért a lány úgy dönt, hogy szövetséget köt velük, és megpróbál véget vetni ennek a kegyetlen „játéknak”. Mindezt fokozza, hogy a legveszélyesebb arkánum, akitől mindenki tart, és aki az előző „kört” megnyerte, a Halál elrabolja őt, és fogva tartja a kastélyában.


Nos, a Halál (más néven Aric) jelenléte abszolút felborzolja az amúgy is izgalmas történetet, és jó nagyot csavar a szálakon. Miután egyre több időt tölt vele, Evie gondolkodását alapjaiban megváltoztatja a játékról, az egész életéről, sőt a múltjáról is sok minden kiderül. És igen, itt kell megjegyeznem, hogy a Halálnak köszönhetően egy szerelmi háromszög kezd kialakulni a történetben, amin én először annyira felhúztam magam, hogy majdnem abbahagytam az egészet. Végül nagyon örülök, hogy nem tettem, mert habár elég idegesítő ez a szál, és persze jómagam is választottam kedvencet (TeamAric), szerencsére maga az alaptörténet annyira jó és izgalmas, hogy elvitte a figyelmemet.


A Végtelen lovag tehát rendkívül idegfeszítő, tele váratlan fordulatokkal, a szövetségek folyamatos átalakulásával. Az arkánumok közül nagyon megkedveltem Matthew-t, a Bolndot, akinek a mondandója egyre inkább értelmet nyer, és szerintem rettentően aranyos, illetve Selena is egyre szimpatikusabb. Ebben a részben Evie és Aric kapcsolatának alakulásán van a hangsúly, de azért kapunk bőven izgalmakat, és aztán feltűnnek gonosz arkánumok is, akiket bizony le kell győznie a lánynak, ha nem akar meghalni.


3. A tél halottai - Válassz végre, Evie!

Az első két részhez képest A tél halottait rövidnek éreztem, mindössze 2 nap alatt kivégeztem. Ez a kötet igazából egyetlen küldetést foglal magába, ahol az izgalmak fokozása miatt Jacknek és Aricnak együtt kell működne. Evie-vel együtt hárman indulnak útnak, hogy megtalálják és legyőzzék a rendkívül hátborzongató Szeretőket, az iker-arkánumokat, akik igencsak kegyetlenek. Ez a rész is bővelkedik idegfeszítő pillanatokban, nem várt fordulatokban, és megint sok új infót kapunk az arkánum csata játékszabályairól. 


Mivel a 3. könyvben egy helyen tartózkodik a három főszereplőnk, a hármas szerelmi szál eléggé idegesítő szintet ugrik meg, emiatt kicsit haragudtam. Főként mivel habár letettem a voksom Aric mellett, igazából mindkét fiút eléggé bírom még ha különböző okok miatt is, és hát ez a „minden helyi dögös pasi a főszereplő lányt akarja” szindróma kissé elcsépelt már nekem. Ráadásul Evie, nos igencsak nehezen akar döntést hozni, ami azért elég kegyetlen a két fiúval szemben. De szerencsére ugyanúgy, mint az előző kötetben a kiszámíthatatlan, akciódús események itt is elvitték a hangsúlyt, úgyhogy volt bőven miért szeretnem ezt a részt is. A lezárás pedig ismét durva függővég, úgyhogy van miért várni a folytatást.


Összességében tehát azt mondanám, hogy egy szuper sorozatról van szó, a világfelépítés rendkívül egyedi és jól megformált, egyfajta duplacsavarral, hiszen nem elég, hogy egy posztapokaliptikus világban kell túlélniük a szeplőknek, de az arkánum játszma is nehezíti a dolgukat. Kifejezetten teszik, hogy folyamatosan, részenként kapunk információkat a világról, a játék menetéről, és ugyanígy minden kötetben újabb arkánumokat ismerünk meg, és nem tudhatjuk, hogy szövetséges vagy ellenség lesz belőle. Ami még szimpatikus, hogy a szereplők nem tökéletesek, sőt kifejezetten emberiek, akár Evie-ről, vagy a két fiúról van szó, így sokkal könnyebb azonosulni velük. Én tehát bátran ajánlom ezt a sorozatot minden fantasy rajongónak, még a szerelmi háromszög se tartson vissza senkit, mert maga a világ, a történet annyira izgalmas, hogy van bőven más esemény, amivel lehet foglalkozni. Lélegzetelállító, meglepetésekkel teli, szórakoztató történet, és még közel sincs vége!



Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése