„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2021. május 31., hétfő

John Marrs: The One - A tökéletes pár


A netflixes sorozatadaptáció apropójából ismét turnézunk a könyvvel, és nektek ismét lehetőségetek adódik nyerni belőle egy példányt! John Marrs A tökéletes párjában 5 különböző hátterű férfiról és nőről olvashatunk, akik a DNS-párod nevű alkalmazás segítségével találják meg életük szerelmét – azt az embert, akivel összepasszol a DNS-ük. Tarts velünk, ha érdekel, mit gondolunk a könyvről!

Könyv adatai
Kiadó: Maxim Kiadó
Megjelenés: 2018
Eredeti megjelenés: 2017
Oldalszám: 416



Meddig ​mennél el, hogy megtaláld az igazit?

Nem kell hozzá más, csak egy egyszerű DNS-teszt. Gyorsan mintát vesz az ember, és már össze is párosítják a DNS-párjával – azzal, aki genetikailag neki rendeltetett.

Ezt ígéri egy DNSPárod nevű alkalmazás. Egy évtizeddel ezelőtt egy nagyvállalat bejelentette, hogy megtalálták azt a gént, ami párosítja az embereket a lelki társukkal. Azóta világszerte emberek milliói találták meg a DNS-párjukat. Azonban ennek a felfedezésnek megvannak az árnyoldalai: a teszteredmények miatt számtalan párkapcsolat bomlott fel, és a feje tetejére állították a klasszikus értelemben vett románcot, randevúzást és szerelemet. Öt nagyon különböző ember kap értesítés arról, hogy megtalálták a DNS-párjukat. Mindegyikük hamarosan találkozni fog az igaz szerelmével. De nem mindenki fog „boldogan élni, amíg meg nem hal.” Mert még a lelki társaknak is vannak titkaik. És némelyik bizony sokkolóbb, mint azt bárki sejtené…

Ez a lebilincselő regény bemutatja, hogy még a legtökéletesebb felfedezéseknek is lehetnek súlyos következményei.

Ez a könyv már nagyon régóta a kívánságlistámon volt, de valamiért nem jutottam el odáig, hogy beszerezzem. Amikor azonban kiderült, hogy érkezik filmes borítóval, rögtön tudtam, hogy itt az idő az olvasásra. Nagyon érdekesnek ígérkezett ugyanis a fülszöveg alapján, ráadásul a molyon is igencsak jól állt a könyv százaléka, úgyhogy kíváncsian vártam, hogy vajon engem is le fog-e nyűgözni a történet.


Ahogy írtam is fent, ez a történet nagyon különleges, hiszen egy olyan világban játszódik, ahol a párkeresés egy DNS alapú alkalmazással történik. Eszerint mindenkinek csak egyetlen igaz szerelme lehet, az, akivel a DNS-ük által passzolnak egymáshoz, és valóban a főszereplőink megtapasztalhatják, hogy milyen az, amikor azzal az egy személlyel, az igazival találkoznak. Több szereplő történetét is megismerhetjük a könyvben, pontosan 5 karakterét, akiknek a fejezetei váltakoznak a könyvben. Hogy pontosan ki kicsoda, és mi történik vele, azt nem szeretném elspoilerezni, de az biztos, hogy nagyon izgalmasnak ígérkezik mindegyikük esete. Annyit elárulhatok, hogy egyikük sem egy átlagos karakter, de ha még úgy is indulnának, a DNS-párod alkalmazásnak hála, a pillanat, amikor egyezésre találnak a párjukkal, a feje tetejére állítja a világukat.


Lehetséges, hogy első pillantásra még idillinek is hathat ez a szituáció, hiszen milyen jó már, hogy az ember ilyen könnyen, egy kattintással megtalálhatja az igazit, de természetesen azért több probléma is felmerülni látszik. Kezdve az alkalmazás, a DNS-pár megtalálása miatti szakításokkal, válásokkal, vagy ha olyan párra lel valaki, aki esetleg veszélyes, netán beteg, vagy teljesen más korosztályba tartozik, vagy nagyon messze él a párjától. Ott a rizikófaktor, hogy valaki házas vagy kapcsolatban van, és nem a szerelmét fogja kidobni rendszer, az bizony nagyon kínos tud lenni.  És persze előfordul az is, hogy valamiért nem is talál párt valaki, és ezeknek az embereknek emiatt egyfajta kirekesztettségben kell élniük. (Habár ha jobban belegondolok, ez az applikáció nélkül is így van). Nyilván rögtön felmerül a kérdés az olvasóban, így bennem is, hogy vajon én bevállalnám-e az alkalmazást. Ez nagyon érdekes és izgalmas kérdés, de valószínű kihagynám, inkább a klasszikus módszernél maradnék.


Az alapfelállás tehát rendkívül egyedi és izgalmas, sok kérdést és problémát felvet, lehet rajta agyalni. Viszont azért azt meg kell jegyeznem, hogy a romantikus oldalam (ami elég jelentős) bizony egyáltalán nem volt elégedett, mert akármennyire is tűnik úgy, ez nem egy romantikus történet (vagy több). Itt szinte mindenkinél a szerelem első látásra esete történik meg, amiben én nem igazán hiszek: mármint oké, hogy valamiféle vonzalom kialakulhat két ember között az első pillanatban, de mély érzelmek, szerelem – véleményem szerint – nem (és igen, ez megint egy jó kis vitatéma, amit a könyv felvet). Itt viszont szinte minden karakternél csakis erről volt szó, igazából a biológia alapján szerettek egymásba, egy pillantás volt az egész, konkrétan nem is ismerték a másikat. És számomra, aki a romantikus könyvekben azért a folyamatért rajongok, amelyben a főhősök az első találkozástól eljutnak a szerelem kialakulásig, nos, ez nem volt hihető. És ne értsetek félre, ettől függetlenül egy nagyon jó történetet kaptunk, csak valahogy nem tudtam 100 százalékig elhinni.


A könyv szerkezete egyszerű, a fejezetek viszonylag rövidek, az 5 szereplő szerint váltakoznak, és persze mindig akkor ér véget egy fejezet, amikor éppen egy izgalmas fordulathoz érkezünk. Ez azért picit zavart, hiszen megtörte az olvasásélményt, de mivel szinte az összes szereplő története nagyon érdekes volt, mindig továbbmentem, hiszen kíváncsi voltam a folytatásra.


A tökéletes pár tehát egy egyedi és izgalmas alapötlettel rendelkező könyv, mindenképpen elgondolkodtató és tanulságos. Így elolvasva én azt gondolom, hogy jobb az a világ, ahol véletlenszerűen találjuk meg a párunkat, hiszen akkor hol marad az izgalom, a várakozás, a csoda? Ettől függetlenül persze könyvként abszolút megállja a helyét, sőt rendkívül újszerű és különleges történet volt, ráadásul nagyon izgalmas karakterekkel dolgozott a szerző, belevitte az "átlag embert", de az app feltalálóját is, és több más érdekes karaktert. Én mindenképpen ajánlom igazából bármilyen műfaj kedvelőjének, mert itt aztán sokféle keveredik, és szerintem a könyv mindenkit meg tud fogni valamiért.

Értékelés: 5/4,5
NYEREMÉNYJÁTÉK

Minden állomáson egy-egy anagrammát találtok. A feladatotok mindössze annyi, hogy kitaláljátok, milyen szó rejtőzik bennük a DNS-hez kapcsolódóan.


jászdó sótest

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

05.28. Readinspo

05.31. Könyvvilág

06.03. Zakkant olvas

06.06. Utószó


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése