„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2021. május 22., szombat

Kristi Ann Hunter: Előkelő ​álarcosbál


Izgalmas és nagyon szórakoztató történettel mutatkozik be a magyar olvasóknak Kristi Ann Hunter. A Blogturné Klub tagjai Előkelő álarcosbálba mentek, s ha kíváncsi vagy, ott mi történt, akkor kövesd turnéjukat. Ha pedig szerencsés vagy, a tiéd lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv.

Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2021. május 11.
Eredeti megjelenés: 2015.
Oldalszám: 400
Fordító: Roehnelt Zsuzsanna Lilla
ISBN: 9789634570332
Moly: https://moly.hu/konyvek/kristi-ann-hunter-elokelo-alarcosbal



Lady ​Miranda Hawthorne minden ízében előkelő hölgyként viselkedik, azonban a lelkében bátorságra és szabadságra vágyik.
A társasági élet szereplőinek szemében már a vénlánysághoz közelítő nő hosszú évek óta nem naplóba, hanem levelekben önti ki legbensőbb érzéseit. A leveleket bátyja régi iskolai barátjának, Marshington hercegének írja. Mivel magával a férfival valójában még soha nem találkozott, a legkevésbé sem szándékszik elküldeni a leveleket, és majd elsüllyed szégyenében, amikor a bátyja rejtélyes, új inasa, Marlow véletlenül felad egy levelet a gyanútlan hercegnek.

Miranda legnagyobb megdöbbenésére az etikett ilyetén megsértése a herceg válaszához vezet, és végül élénk levelezésbe torkollik. Az udvarlók korábbi hiánya miatt érzett önbizalomhiány azonban hamarosan zavarodottsággá változik a fiatal nőben, amikor ráébred, hogy Marlow iránt is legalább ugyanannyira érdeklődik, mint a herceg iránt. A férfi viszont, akitől egyre inkább függ, napról napra gyanúsabban viselkedik.

Amikor fény derül a családja birtokán zajló titkos történésekre, egy dolog bizonyossá válik: nem Miranda szíve az egyetlen, amire veszély leselkedik a család és szeretteik körül.



Már régen vettem kezembe történelmi romantikust a Könyvmolyképző Kiadó kínálatából, pedig az arany pöttyösei között rengeteg remek könyvet olvastam a műfajban. Éppen ezért amikor felfigyeltem a kiadó újdonságai között az Előkelő álarcosbálra, rögtön felébresztette a kíváncsiságomat, és mindenképpen el akartam olvasni.


A könyv elején megismerjük a még gyermek Mirandát, akit éppen ismét csíntalanságon kaptak, aminek édesanyja nagyon nem örül, hiszen egy hölgy nem csinálhat rosszaságokat, mert az egyáltalán nem illik. Miranda, hogy elnyomja magába ezeket az "illetlen" viselkedési kényszereket, úgy dönt, hogy leírja a valós érzelmeit minden fontos eseménnyel kapcsolatban, így míg a látszólag megkérdőjelezhetetlen a viselkedése, a belső és valódi érzelmeit levelek írásába fojtja. És nem is akárkinek címzi, hanem a bátyja által sokat emlegetett Marshington hercegének, akivel habár sosem találkozott, a lány a bátyja leírásaiból úgy gondolja, hogy hasonló a természete, és biztosan megértené őt, de természetesen soha nem adja fel az írásait. Az első levél óta jó pár év telt el, és Miranda túl van azóta pár szezonon, és saját meglátása szerint már egyre inkább a vénlányság felé közelít. Természetesen azóta rengeteg dolog történt vele, és habár igyekszik mindig kifogástalan hölgyként viselkedni, a levelek száma azóta is gyarapszik Marshington hercegének címezve.


Miranda élete azonban kalandossá válik, amikor a bátyjának új inasa lesz, Marlow személyében. Marlow azonban egyáltalán nem úgy néz ki és viselkedik, mint az egy inastól elvárható, rettentően titokzatos, mindig furcsa helyeken bukkan fel, és Mirandával is többször furcsán bánik. Ez a nőnek is hamar feltűnik, de akkor változik meg csak igazán a kapcsolatuk, amikor Marlow véletlenül feladja a hercegnek írt egyik levelét. Miranda természetesen rettenetes megijed, hiszen egy hajadon hölgy nem levelezhet egy herceggel, akivel ráadásul sosem találkozott, már mindenféle botrányt képzel magában, amikor legnagyobb döbbenetére a herceg visszaír neki. Ezután pedig Miranda teljesen összezavarodik, hiszen egyrészt élvezetes levelezésbe kezd a herceggel, egyre inkább közel kerülve hozzá, másrészt pedig Marlow - az egyetlen ember, aki ismeri ezt a titkát - társaságában is meglepően kellemesen érzi magát.


Amit fentebb felvázoltam, csak a történet első fele, ezek után még rengeteg dolog történik a könyvünkben, de mást nem nagyon merek mondani az esetleges spoilerezés miatt. Ez az alaptörténet nagyon izgalmas volt, nem egy szokványos történelmi romantikus, tetszett, hogy két féle szál indult el a cselekményben. És mivel Marlow fejébe is beleláttam, természetesen tudtam az indítékait, és alig vártam, hogy ez ki is derüljön. Ez meg is történt hamarosan, szerencsére tehát a szerző nem hagyta homályban Mirandát az egész könyv alatt, nagyjából a felénél megtudta az inas titkát. Ezután azonban kissé csalódnom kellett, mert úgy éreztem, hogy az írónő túl sok mindent akart beleszuszakolni a sztoriba. A könyv 400 oldalas, és egy idő után én úgy éreztem, hogy ez túl sok, mindig egyre bonyolódott a történet, és már nem tudtam felvenni a ritmust. Mindez ráadásul véleményem szerint a romantikus szál rovására történt, mert azt viszont nem bontotta ki annyira az írónő: rengeteg akció és bonyodalom van benne, de éppen a főszereplőink kapcsolatának alakulása szorult háttérbe, én legalábbis nem éreztem a megfelelő kémiát, a szikrákat közöttük. Pedig én pont emiatt olvasom ezt a műfajt, hiszen mi sem izgalmasabb, amikor két fiatal szerelmes a szigorú szabályokat botrányosan megszegve egymásra talál, és nem törődve az angol felső tízezer véleményével és elvárásával egyszerűen szerelemből házasodnak. És persze ez nyilván itt is megvolt nagyjából, csak jóval kevesebb hangsúlyt fektetve rá.


Ne gondoljátok, hogy egy rossz könyvről van szó, hiszen sok volt benne az akció, lehetett izgulni a szereplőkért, csak éppen a romantikus rész nem volt annyira kiemelkedő, ebben a tekintetben visszafogott volt az írónő. Miranda az elején nagyon szimpatikus volt, látszott, hogy nem egy átlagos angol hölgy volt, aki minden szabályt betart, hanem sokkal szabadabb szellemű, és abszolút át tudtam érezni a félelmeit és kételyeit a jövőjével kapcsolatban. Egy idő után azonban azt éreztem, hogy nem igazán tudja, hogy mit akar, és bevallom, kicsit idegesített a karaktere. A férfi főszereplőnket viszont nagyon jól eltalálta a szerző, kissé arrogáns, kellően titokzatos, és meg volt a sötét múlt is, ami megkeményítette őt. Ha nem zavar, hogy a könyv inkább az akcióra és rejtélyekre helyezi a hangsúlyt a romantikus részek helyett, akkor mindenképpen érdemes próbálkozni az Előkelő álarcosbállal.

Értékelés: 5/4
NYEREMÉNYJÁTÉK

Mivel a történetben két herceg is szerepel, játékunkban is őket keressük. A turné minden állomásán egy-egy könyv címét és szerzőjének nevét találjátok, A ti feladatotok az, hogy az adott műben szereplő herceg nevét beírjátok a Rafflecopter megfelelő dobozába.


Sarah Maclean: Tizenegy botrány egy herceg meghódításához
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

05.20. Betonka szerint a világ…

05.22. Könyvvilág

05.24. Fanni’s Library


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése