„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2021. május 30., vasárnap

Rejtő Jenő: Az ​elátkozott part


Ki ne ismerné a magyar szórakoztató irodalom egyik ikonikus alakját, Rejtő Jenőt? Humoros történeteit színpadon és filmen is feldolgozták, könyveinek pedig Korcsmáros Pál rajzai segítenek vizualitást adni. 

Tartsatok velünk, hogy megismerhessétek a Helikon kiadó gondozásában megjelent legújabb darabot.



Könyv adatai
Kiadó: Helikon Kiadó
Megjelenés: 2021. március 11.
Eredeti megjelenés: -
Oldalszám: 236



Csülöknek ​nincs pénze és nincs lakása, éppen ezért barátjával, Tuskó Hopkinsszal felkeresik a Török Szultánt, aki egy uszály fenekén vesztegel: neki nadrágja nincs. Sürgős dolgára hivatkozva kölcsönveszi a vendégként érkező Tuskó Hopkins nadrágját, de a megjelölt időben nem a nadrágot küldi vissza, hanem egy levelet, amely szerint az uszály egyik ládájában hulla van. Most tehát Tuskó Hopkins marad nadrág nélkül, így Csülök megy el segítségül hívni Senki Alfonzot, de mire visszatér vele az uszályra, ama bizonyos ládában már Tuskó hullája heverész. Mire pedig orvost is sikerül keríteniük – ez a hulla is eltávozik. A sorozatos rejtélyek sem gátolják azonban a három barátot abban, hogy kezükbe vegyék Laméter hajóskapitány ügyét, aki éppen kiszabott halálbüntetésének végrehajtását várja… Vajon sikerül-e Csülöknek, Tuskó Hopkinsnak, Senki Alfonznak és a Török Szultánnak megmenteni Laméter kapitány életét és becsületét? Erre ad választ Az elátkozott part-ban Rejtő Jenő a maga utánozhatatlan humorával és az izgalmasnál izgalmasabb cselekmények bonyolításával.


Őszinte leszek, Az elátkozott part az első könyvem Rejtő Jenőtől. Nyilvánvalóan már nagyon sokat hallottam róla (leginkább a sajátos humoráról), és már jó ideje terveztem is, hogy olvassak tőle valamit, de egészen idáig még nem került rá sor. A blogturné keretében azonban most lehetőségem volt arra, hogy én is megismerkedhessek Rejtő Jenővel, így eszembe se jutott nemet mondani Az elátkozott part olvasására.

Az hamar kiderült számomra, hogy a könyvnek igencsak sajátos stílusa, nyelvezete és persze szereplői vannak, amibe bizony át kell szellemülni. A történet elejét igazából elég jól jellemzi a fülszöveg, az egyik főszereplőnk, Csülök pénz nélkül marad, ezért felkeresi barátját Tuskó Hopkinst, és együtt mennek tovább a Török Szultánhoz, aki már napok óta nadrág nélkül vesztegel. Tuskó Hopkins kölcsönadja neki a sajátját, csakhogy a Török Szultán ígérete ellenére nem tér vissza vele. Aztán kiderül, hogy a legnagyobb problémát nem a nadrág elvesztése okozza, hanem egy hulla az uszály egyik ládájában. Csülök elmegy segítséget kérni egy másik barátjukhoz, Senki Alfonzhoz, de mire ketten visszatérnek, a hulla már nem egy idegen, hanem maga Tuskó Hopkins.

Amennyiben valaki ugyanúgy, mint én, nem olvasott korábban Rejtőtől, és a fenti leírásból nem értene semmit, nem kell megijedni, ez még csak a történet eleje, bonyolódni fog tovább! És be kell vallanom, habár nagyon briliánsan csavarta a szálakat Rejtő, nekem jó néhányszor meg kellett állnom, és át kellett gondolnom, hogy mi is történik pontosan. Mert a könyv viszonylag rövid, 236 oldal, de ebbe az oldalszámba bizony rengeteg történést belesűrít Rejtő, ami egyrészt jó, hiszen egy perced sincs unatkozni, egyik fordulatból a másikba csöppensz bele, másrészt viszont nagyon ott kell lenned fejben, hogy nehogy lemaradj valami fontosról.

Na de, visszatérve a sztorihoz, ez a három fiú - Csülök, Tuskó Hopkins és Senki Alfonz - nem mindennapi karakterek, az biztos. Habár legtöbbször eléggé sajátos módon értelmezik a törvényt, és nem éppen legálisan intézik a dolgukat, mégis szimpatizál velük az olvasó, mert érezhető, hogy valahol a szívük mélyén nem rossz emberek ők. A történet narrátora maga Csülök, aki nagyon okosnak és szerénynek gondolja magát, aztán persze kiderül, hogy nem pont így van egyik sem. Az én személyes kedvencem azonban Tuskó Hopkins volt, a (véleményem szerint) legszórakoztatóbb karakter, aki egy igazi kaméleon, elképesztően vicces volt, ahogy szinte percenként váltogatta a karaterét (és a ruháját), amibe éppen bele kellett olvadnia. Végül pedig itt van még Senki Alfonz is, aki nagyon rejtélyes volt, sokáig keveset tudhatunk róla, de aztán végül ő okozza a legtöbb meglepetést. Persze a Török Szultán is feltűnik még a könyvben, de ő inkább a háttérből irányítja az eseményeket.

Megismerkedünk még Laméter kapitánnyal is, aki végtelenül becsületes, ugyanakkor most nagy bajba került, és e három bajkeverő segítségre szorul, akik - a maguk módján természetesen - mindent megtesznek, hogy helyrehozzák az ügyét. A történet pedig csak bonyolódik tovább, és kapunk rengeteg szórakoztató jelenetet, egy csomó új helyszínt, sok-sok fordulatot és még több új karaktert, akikkel kapcsolatban egy idő után azt érzi az olvasó, hogy mintha senki sem az lenne, mint akinek elsőre látszott.

Ami nekem nagyon tetszett Az elátkozott partban, hogy rendkívül szórakoztató volt, és ez nem csak a szereplők humoros beszólásaiban mutatkozott meg, hanem egy-egy helyzet komikumán, vagy éppen az irónián keresztül, amit nem félt használni Rejtő, és amiért én rendkívül rajongok, de nagyon ritkán találkozok vele könyvekben, úgyhogy ez most nagyon jól esett a lelkemnek. Habár tudjuk a szereplőkről, hogy messze nem tökéletesek, mégis hamar a szívünkbe tudjuk őket zárni, és lehet izgulni azért, hogy minden rendbe jöjjön és kikuszálódjanak a szálak. Azt persze érzi az olvasó, hogy olyasfajta történet ez, ahol végül valóban minden rendbe jön, de Rejtő ezt egyáltalán nem könnyíti meg: annyi fordulatos, olykor abszurd, máskor humoros jelenetekkel gazdagítja az olvasásélményünket, hogy nehogy véletlenül is megnyugodjunk, vagy ha mégis, akkor egy másik szálon újra fel kell vennünk a fonalat, és ez így megy a sztori légvégéig.

Nekem tehát összességében tetszett a történet, az biztos, hogy Rejtő Jenőnek van egy sajátos stílusa, ami nem hasonlítható semmihez, és ebbe át kell szellemülni. De ha ez megtörténik, akkor már sodornak magukkal az események. A humorát és a karaktereket imádtam, emellett pedig az illusztrációk is feldobták a könyvet, amelyek ha jól tudom csak ebben a 2021-es Helikon Kiadó által megjelentetett kiadásban vannak benne, és Korcsmáros Pál nevéhez fűződnek. Magában a történetben azonban néha elvesztettem a fonalat, és habár igyekeztem mindig visszatalálni, ez attól még nem volt túl szerencsés. Biztos vagyok benne, hogy fogok még próbálkozni Rejtő más könyvével is, és akkor már tudni fogom, hogy kell egy bizonyos hangulat és átszellemülés hozzá. Ha esetleg még rajtam kívül valaki nem olvasott volna Rejtő-könyvet, de szereti a humort (és nem fél az iróniától), a fordulatos történeteket, akkor szerintem mindenképpen érdemes próbálkozni vele, és Az elátkozott part egy jó kezdet lehet.



Értékelés: 5/4
NYEREMÉNYJÁTÉK

Ha már elátkozott part, ebben a játékban elátkozottnak vélt szigetekre fogunk kalandozni. Nincs más dolgotok, mint a fotók, és a rövid leírások alapján megtalálni őket, és beírni nevüket a Rafflecopter megfelelő sorába!


Valójában egy gyűrű alakú korallzátony, azaz atoll. A legenda szerint matrózok egy csapata nem viselte jól a velük utazó elefántcsotparti varázsló társaságát, ezért itt hagyták magára. Átka hatásosnak bizonyult, hiszen a legtöbben, akik a szigetre tévedtek, tisztázatlan körülmények között elhunytak.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

05.24. Booktastic Boglinc

05.26. Flora the Sweaterist

05.28. Könyv és más

05.30. Könyvvilág


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése