„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2019. október 5., szombat

Böszörményi Gyula: Lúzer ​Rádió, Budapest! - A Béla-irtó hadművelet


A Blogturné Klub és a Könyvmolyképző Kiadó őszi retró turnéjában Budapest hírhedt VIII. kerületébe kalauzolunk Titeket. Tartsatok bloggereinkkel Józsefvárosba, és ismerjétek meg a csendes vidékről a zajos fővárosba költöző Kukec családot. Fedezzétek fel Marcellal a szomszédságot és hallgassátok a Lúzer Rádiót! Ne feledjétek, a turné végén egy szerencsés olvasó meg is nyerheti a könyvet a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából!

Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2012
Eredeti megjelenés: -
Oldalszám: 216
Fordító: -
Illusztrálta: Szőnyi Gergely
ISBN: 9789639492790



Marcel 13 éves, mikor a családjával a „Nyócker” színes, zajos, rémisztően forgatagos világába költözik. Mikor a vén bérház padlásán rátalál Volna-K-ra, az ősi rádió adó-vevőre, ötlete támad: félelmeit, örömeit, gondolatait mind az éterbe küldi, miközben az elhagyatott templom titkát is megfejti. A Lúzer rádió az Égigérő fű, a Keménykalap és Krumpliorr és a Szeleburdi család sokak által szeretett világába repíti el az olvasót.










Ismét Böszörményi Gyula egy régebbi sorozatába kezdtem bele, a Rontásűzők után - ahogy az látjátok is -, a Lúzer Rádió első részébe. Rá kellett ébrednem, hogy nagyon is jól tetszem, hogy Böszörményi más könyvei, más műfajai felé is kikacsingatok, mert minél többször és többfélét olvasok tőle, annál inkább tudatosul bennem, hogy bizony a kedvenc magyar szerzőim köréből lehetetlen őt eltávolítani.

A Lúzer Rádió, Budapest! egy elképesztően kreatív történet, amit már maga a narráció módja is alátámaszt, hiszen az egész cselekményt Marcel rádióbejelentkezésein keresztül ismerjük meg. A 13 éves fiú ugyanis családjával költözésre kényszerül, és az új, sokkal kisebb lakásuk padlásán talál egy régi rádió adó-vevőt, a Volna-K-t, és abban a reményben, hogy úgysem hallgatja őt senki, rögtön el is kezdi az ő életének izgalmas történéseit mesélni, amiből van ám bőven. Kezdve azzal, hogy eladósodott családjának egy sokkal kisebb lakásba kellett költöznie, a hétköznapok, a családi események leírásán át, az idegesítő húgával és nővérével való piszkálódásig. Aztán az is kiderül a kedves hallgató/olvasó számára, hogy miképpen találkozott a hajléktalan Kukesszel, hogy került egy templom a bérház udvarába és ki lehet a titokzatos lakója. Szóval van itt izgalom és rejtély dögivel, amiről Marcelnek be kell számolnia, úgyhogy az olvasó sem nagyon tudja letenni a könyvet, nehogy lemaradjon a következő bejelentkezésről.

A könyv első felében még csak ismerkedünk a környezettel, Marcel elmeséli, hogy milyen az ő családja, betekintést nyerhetünk a mindennapjaikba. Persze egy 13 éves fiú szemszögéből a lánytesók idegesítőek, sokat civakodnak, a szülők viselkedését nem igazán érti, de azért mégiscsak érzi valahol, hogy egy rendes családja van. Ezt valahol meg is fogalmazza a fiú, és ki is emelném ezt az idézetet, mert szerintem nagyon találó: "sosem fogják megérteni, milyen jó olyan családban élni, ahol mindenki lehet önmaga, sőt, akár önmaga tükörképe is!" Mi magunk is sokszor gondoljuk, hogy a mi családunk nem éppen normális, de azért mégiscsak ráébredünk, hogy lehetne sokkal rosszabb, és tényleg örüljünk annak, hogy van számunkra valaki vagy valakik, akik mindig itt vannak. Na, és aztán a könyv második felében kerül elő a templom rejtélyes lakója, akinek köszönhetően aztán a Béla-írtó hadművelet is megtervezésre kerül.

A könyv nagyon olvasmányos, tényleg gyorsan lehet haladni vele, hiszen valami mindig történik Marcel és a családja, vagy éppen új barátja életében. Szórakozásból sincs hiány, hiszen Marcel minden eseményt nagyon könnyed hangnemben és humorosan ad át, ami azért is érdekes, mert azért elég kemény témákat is érint a könyv, mint adósság, szegénység, hajléktalanság. Mindezt érdekes volt egy ilyen fiatal fiú szemüvegén keresztül látni, aki persze valahol értette és fel is fogta ezeket a dolgokat (a szülők nem mindent tudnak ám eltitkolni!), de azért mégsem vette annyira komolyan, gyermeki naivitással értelmezte őket.



Nagyon örülök, hogy lehetőségem volt elolvasni a könyvet, biztos vagyok benne, hogy a folytatásokat is olvasni fogom. Egyedi, könnyed, szórakoztató, ízig-vérig Böszörményi-féle történet. Nem mehetek el szó nélkül Szőnyi Gergely illusztrációi mellet sem, amik gazdagították a történetünket, ugyanolyan humoros, fesztelen stílusban, mint maga a cselekmény. Ha még valaki hozzám hasonlóan kihagyta volna ezt a művet, annak mindenképpen ajánlom!



Értékelés: 5/5

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mivel Marcel elég sokat nyomoz a történetben, úgy gondoltuk, hogy mostani játékunk is nyomozósdi lesz. Az a feladatotok, hogy megkeressétek az egyes állomásokon elrejtett szavakat/neveket, és azokat a Blogturné Klub oldalán található keresztrejtvénybe beírva kitaláljátok, hogy melyik szóra gondoltunk! A dobozba csak a MEGFEJTÉST kell beírnotok!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



További állomások
10.05. Könyvvilág
10.07. Spirit Bliss Sárga könyves út (extra)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése