„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2019. október 21., hétfő

Jennifer L. Armentrout: The ​Darkest Star – A legsötétebb csillag


Úgy tűnik, Jennifer L. Armentrout még nem tudott búcsút venni a luxenek világától - a rajongók legnagyobb örömére -, hiszen egy spin-off sorozatba kezdett bele nem is olyan régen. Az Originek első része, A legsötétebb csillag idén ősszel érkezik a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában, ami Luc és Evie történetét meséli el. Természetesen a Blogturné tagjaiként mi sem hagytuk ki a lehetőséget, hogy elolvassuk a könyvet, és elmeséljük Nektek a véleményüket róla. Ha Ti is szeretnétek visszacsöppenni a luxenek, hibridek és originek izgalmas világába, akkor tartsatok velünk, és játsszatok a könyvért, hiszen 3 példányt is nyerhettek belőle!

Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2019. november 5.
Eredeti megjelenés: 2018



Ebben a könyvben aztán van minden – érzelem, romantika, akció, szerelem, barátság, hazugság és megtévesztés. – Star-Crossed Book Blog
A 17 éves Evie Dasher a saját bőrén tapasztalta meg az emberiség és az idegenek között kirobbant háború következményeit. Amikor egy razzia során pont az egyik hírhedt klubban tartózkodik, ahol az embereket és a túlélő luxeneket is szívesen látják, megismerkedik az éteri szépségű Luc-kel, akiről kezdetben azt feltételezi, hogy luxen… pedig valójában valami sokkal erősebb. Luc iránti vonzalma egyre mélyebbre sodorja egy számára eddig ismeretlen világba, ahol semmi sem az, aminek látszik…
Titkok, hazugságok és szerelem… ugorj fejest a luxenek elképesztő világába!






A Luxen sorozat hatalmas kedvenc volt annak idején, imádtam Daemon és Katy történetét. Persze azóta Jennifer több más fantasy sorozatának része is jelent meg itthon, amik jók-jók, de véleményem szerint nyomába sem érhetnek a luxen történeteknek. Éppen ezért elképesztően örültem, amikor megtudtam, hogy az írónő még nem engedte el ezt a világot, és lehetőséget teremtett a rajongóknak arra, hogy visszatérjünk a földönkívüliekkel vegyült emberek világába. A spin-off sorozatát a The Darkest Starral kezdte, és szerintem senkinek sem árulok el nagy titkot azzal, hogy a főszereplőnk a korábbról ismert Luc lesz.

Örülök, hogy Luc szálát vitte tovább az írónő, hiszen őt már korábban is különlegesnek tartottam, volt benne valami sötét, megfoghatatlan és erős, de mégis emberi, ezért nagyon kíváncsi voltam, hogy mit fog kihozni belőle. Luc ugyebár egy origin, ami egy luxen és egy hibrid (mutálódott ember) hogy is mondjam, leszármazottja. Még elég szépen fogalmaztam, hiszen tudjuk, hogy az origineket erőszakkal hozták létre a Daedalusban, ahol előszeretettel kísérleteztek a luxeneken, hibrideken, és később persze az origineken. Sajnos a fejemben már kissé összekuszálódtak a dolgok, újraolvasós a sorozat kb. az Origintől kezdve: arra emlékszem, hogy Lucnek volt egy bárja, és hogy kiszabadított egy csomó oroginit, de az események eléggé összefolynak. 

A The Darkest Star története 4 évvel az invázió, azaz a gonosz luxenek hatalomátvételének kísérlete után kezdődik, a női főszereplőnk, Evie narrációjával. Érdekes volt egyébként ez a világ, hiszen az emberek már tudnak a luxenek (csak róluk) létezéséről, és együtt élnek velük. Evie anyukájával él kettesben, miután apja meghalt a háborúban, de anyukája is katona, úgyhogy sok időt tölt a munkahelyén. A könyv elején Evie barátnőjével, Heidivel egy klubba készülnek, hogy Heidi találkozni tudjon Emery-vel, a lánnyal, aki tetszik neki. De nem akármilyen klubba mennek, hanem a Foretokenba, amiről köztudott, hogy nemcsak az emberek, hanem a luxenek kedvelt szórakozóhelye is. A klub - mily meglepő - Luc tulajdona, és természetesen találkozik a lánnyal egy furcsa közjáték kíséretében. Evie-t természetesen rögtön lenyűgözi a nem mindennapi fiú, még ha nem is bánik túl kedvesen vele, és érzi rajta, hogy nem ember. Természetesen luxennek tippeli őt, hiszen fogalma sincs az originek létezéséről.

Hamar megkedveltem a Luc-Evie párost, már első pillanattól kezdve megvolt az - élcelődő, beszólogató, - összhang és vonzalom közöttük. Luc egy tipikus JLA-karakter, mármint férfi karakter, akinek hatalmas ereje van, rettenetesen jól néz ki, és természetesen mindezzel tisztában is van. Luc persze sokkal több ennél, egy igazán összetett személyiség, éppen ezért nagyon sajnálom, hogy Jennifer ennyire erőlteti ezt a “tökéletes pasi” szindrómát, ha nem ő lenne a világ legszebb férfija, akkor is szeretnék a rajongók szerintem. A női karakterek mindig rizikósak Armentrout esetében, de én kifejezetten megkedveltem Evie-t. Nyilván nem lehet könnyű megemészteni, hogy földönkívüliek is léteznek, akikkel együtt kell élni, aztán ahogy halad előre a történet, egyre több titkokra derül fény, ami nem kicsit sokkolja a lányt. Én tehát abszolút együtt tudtam érezni vele, megértettem a dilemmáit, a félelmeit. A szerelmi szál elképesztően jól sikerült (ehhez nagyon jól ért az írónő), felüdülés volt olvasni, hiszen egy teljesen más felállást kaptunk, némi csavarral és sok-sok titokkal fűszerezve. Sajnos a legnagyobb “poént” sikerült lelőni magamnak igencsak hamar, ennek ellenére nagyon tetszett, mert tényleg újdonságként hatott. 

A szerelmi szál mellett a könyv másik erőssége a világfelépítés volt, ami ismerős, mégis új volt számomra. Ismerős, hiszen a luxeneket és egyéb lényeket már korábbról is ismertem, és új, mivel egy teljesen más élethelyzetben olvashattam róluk. Itt vannak tehát a luxenek, akiknek olyan speciális karkötőt kell hordaniuk, ami nem engedi, hogy használják a forrás erejét, aki pedig nincs regisztrálva ebbe a rendszerbe, azt üldözi a kormány. A luxenekről az emberek csak annyit tudnak, hogy pár évvel ezelőtt megtámadták a Földet, fogalmuk sincs arról, hogy sokan már évtizedek óta itt élnek békésen, beilleszkedtek az emberek világába. A kormány nem tájékoztatja őket erről, de az arumokról, az originekről, és más fontos dologról sem. Csak fél információt kapnak, és azok inkább a félelmükre alapozik, így nem csoda, hogy nem tudnak mit kezdeni a luxenekkel, de leginkább tartják tőlük a három lépés távolságot. És természetesen az ilyen helyzetben előkerülnek a szélsőséges gondolkodású emberek is, akik azt szeretnék, hogy a luxenek kolóniákban éljenek távol tőlük, bántják őket, és bármi rossz történik, őket tekintik bűnbaknak. Hátborzongatóan ismerős, nem igaz? Amikor elkezdtem olvasni a könyvet, nem gondoltam volna, hogy Jennifer ilyen mélyen elindít bennem valamit, hiszen általában a szórakoztatás a jellemző a történeteire. Mindenesetre kellemes meglepetésként ért, és biztos vagyok benne, hogy még lesz ennek a folytatása a következő részekben. 


"A luxenek régóta itt vannak, nem? A legtöbben csak élni akarják az életüket, mint mi. – Eszembe jutott, mit mondott anya. – És vannak rossz luxenek is, ahogy rossz emberek is. Ez nem azt jelenti, hogy mindegyik gonosz."


Még mielőtt bárki lerágná izgalmában a körmét, megnyugtatok mindenkit, hogy bizony feltűnnek a könyvben régi szereplők is, köztük egy bizonyos az olvasást szexinek tartó karakter is. De, ha ez nem így lenne, akkor is teljesnek éreztem a történetet, hiszen volt itt minden hozzávaló, ami egy jó kis Armentrout fantasy történethez szükséges: a világfelépítés ismerős, mégis újat mutató helyzete, jól megálmodott karakterek mind a főszereplők, mind a mellékszereplők tekintetében, sok titkok és megválaszolandó kérdés, izgalmas akciójelenetek, némi mondanivaló, és természetesen egy jól kidolgozott szerelmi szál. Van egy megérzésem a jövőre vonatkozólag egy bizonyos arummal kapcsolatban, kíváncsi vagyok, hogy bejön-e. Szerencsére a végére nem kaptunk az írónőre jellemző óriási függővéget, de az biztos, hogy itt még nincs vége a történetnek, inkább amolyan vihar előtti csend szaga van a dolgoknak. Tuti, hogy jól elázunk a következő részben!


Értékelés: 5/5

NYEREMÉNYJÁTÉK

A mostani játékunk során kicsit fel kell elevenítenetek a múltbéli emlékeiteket a luxen sorozatról, ugyanis egy keresztrejtvényt hoztunk Nektek, ami természetesen ahhoz fog kapcsolódni. Minden állomáson egy feladványt fogtok találni, de legyetek résen, mert nem sorban fogunk haladni, ezért nagyon figyeljétek a feladvány előtti sorszámot, és oda illesszétek be a rejtvényben a szavakat is. A keresztrejtvény minden szavát várjuk a rafflecopter dobozba, és természetesen a legvégén a megfejtést se felejtsétek el beírni! Ha valamiben nem vagytok biztosak, inkább később írjátok be, mert sajnos utólag már nem tudtok javítani. A megfejtés már A legsötétebb csillaghoz fog kapcsolódni. Sok sikert!


Feladvány: 9. Annak a bizonyos (kedvenc) luxenünknek a keresztneve, aki szerint az olvasás szexi…

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


További állomások
10.21. Könyvvilág
10.23. Sorok Között
10.25. Angelika blogja
10.27. Deszy könyvajánlója
10.29. Dreamworld extra
10.31. Veronika's Reader Feeder
11.02. Sorok Között extra
11.04. Dreamworld 
11.06. Fanni's Library




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése