„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2019. október 26., szombat

Jennifer Mathieu: Moxie, avagy a vagány csajok visszavágnak

.

A vagány csajok visszavágnak Jennifer Mathieu könyvében! Egy félénk középiskolás lány, Vivian történetét ismerjük meg elsősorban, aki fellázad a fiúk és az ostoba viselkedések ellen egy zine megalkotásával és terjesztésével. Hamar kiderül azonban, hogy nemcsak Vivian, hanem sok más lány története is egyben ez a könyv, olyanoké, akik nem hagyják magukat! Ha felkeltettük az érdeklődéseteket, tartsatok a turné bloggereivel, és játsszatok a könyvért!

Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2019. október 29.
Eredeti megjelenés: 2017



A vagány csajok visszavágnak!
Vivian Carter besokallt. Elege van a texasi kisváros középsulijából, ahol az focicsapatnak mindent szabad. Elege van a szexista öltözködési előírásokból, a folyosói beszólásokból, de legfőképpen abból, hogy értelmetlen szabályok mentén élje az életét.
Az anyja a kilencvenes évekbeli punk-rock mozgalom, a Riot Grrrl tagja volt. Viv a nyomdokaiba lépve készít egy feminista szóróújságot, amit név nélkül eljuttat a diáktársaihoz. Nincs ezzel más célja, csak kiereszteni a gőzt, a lányok azonban a kezdeményezés mellé állnak. Valóságos forradalom robban ki. A csajok forradalma.
A Moxie egy olyan történet, ami belőled is kihozza a lázadót.
Minden bizonnyal film készül belőle. Amy Poehler színésznő, író, producer produkciós cége tűzte ki célul a megfilmesítését.
Nyerj a könyvből energiát és dobd be magad, ahol csak kell!




Elmesélek nektek egy történetet. Egyszer egy ismerősömmel (nővel) ültünk valahol, majd bejött egy férfi, és egy vers idézetet mondott nekünk. Megkérdezte tőlünk, hogy tudjuk-e, ki a szerzője. Mi azt feleltük, hogy nem. Erre ő azt válaszolta, nem baj, a nőknek úgyis az dolguk, hogy otthon vezessék a háztartást és neveljék a gyerekeket. Na, itt valami megmozdult bennem!

Amikor először hallottam a Moxie-ról, nagyon kíváncsi lettem rá, és izgatottan vártam, hogy elolvashassam. A témája nagyon tetszett, hiszen észrevettem magamon, hogy az utóbbi években, ahogy ráléptem a felnőtté válás rögös útjára, egyre jobban felhúzom magam az igazságtalanságokon, azon ha valakivel - akármilyen okból is - kivételeznek.

A Moxie egy középiskolába kalauzol el minket, ahol az ott tanuló lányok igencsak hátrányos helyzetben vannak. A fiúk konkrétan bármit megtehetnek, az igazgató őket, de legfőképpen a fiú focicsapatot támogatja mindenben, míg a női haldoklik. A legdurvább mégis az, hogy konkrétan bármit tehetnek a lányokkal, olyan pólókat vesznek fel, amiken elképesztően sértő feliratok szerepelnek a lányokkal szemben, a tanárok mégsem szólnak rájuk. A lányoknak eközben el kell viselniük a megalázó ruha ellenőrzést, és ha nem mennek át teszten, akkor tesipólóban kell eltölteniük az egész napot. Bevallom, el sem tudom képzelni, hogy tényleg létezhet ilyen iskola, ahol ennyire megkülönböztetik a fiúkat a lányoktól, és nagyon lesokkolódtam, ahogy olvastam a könyvet. Mindenesetre akár van ilyen, akár nincs, sajnos nagyon sok helyen érik hátrányos megkülönböztetések a nőket (talán a legtöbbször munkahelyen), és olyan téma ez, amiről beszélni kell, akár már ilyen fiatalon is!

A történet Vivian szemüvegén keresztül tárul elénk, aki egy ideje már érzi, hogy nincsenek rendjén a dolgok, de mivel szinte mindenki beletörődött ebbe a szituációba (legalábbis úgy tűnik), és egyébként is egy félénk lány, nehéz kifejeznie a nemtetszését. Egy napon azonban ráébred a feminista szó jelentésére, és kiderül, hogy édesanyja is egy ilyen mozgalom, az Riot Grrrl tagja volt, ebből aztán erőt merít a lány. Egy zine-t készít, egy szóróanyagot, amiben megszólítja az iskola lányait, és buzdítja őket, hogy ne hagyják a fiúk, olykor tanárok megalázó viselkedését velük szemben. Először úgy tűnik, hogy nem igazán történik semmi, a változás csak nehezen indul el, hiszen a lányoknak már túlságosan régóta kell elviselniük ezt a bánásmódot, és félnek tenni ellene. Lassacskán azonban mégiscsak elkezdődik valami, egyre több lány áll ki magáért, és vallja be az elégedetlenségét, a mozgalom, amit Vivian elindított már túlnő rajta, és ez már nemcsak róla, hanem minden lányról fog szólni, akit valaha is ért hátrányos megkülönböztetés.

Tudjátok, miért tetszett nekem ez a könyv annyira? Mert egy félénk lányról szól, aki ennek ellenére ki mert állni önmagáért és társaiért! Igen, sokáig félt felszólalni hangosan, és megmondani, hogy ő volt a kitalálója a zine-eknek, de mégis ő volt az, aki elindította ezt egészet, aki erőt adott a többi lánynak, hogy ők is lépni merjenek. És ez valahol reménnyel tölt el engem, hogy ha egy Vivianhoz hasonló visszahúzódó lány, aki utál a középpontban lenni, megtette ezt, akkor bármelyikünk lehet olyan, mint ő. Olyan, aki nem marad csöndben, hanem kiáll önmagárt, a véleményéért, egy jó ügyért!

Azt azért még el szeretném mondani a végére, hogy van itt egy szereplőnk, Seth, egy nagyon jó fiú, aki teljes mértékben a lányok mellett állt. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy bármilyen témáról van szó, nem szabad általánosítani ("minden fiú hülye"), szélsőségesen gondolkodni ("nincs szükségünk a férfiakra") és megcímkézni másokat, vagy éppen önmagunkat. A feminizmus egy nagyon jó dolog, és kell ez a fajta gondolkodás, szeretem saját magam is annak látni, de nem szabad túlzásba esni, és minden férfit gonosznak látni. Örülök, hogy ezt az írónő is felhozta a könyvében, hiszen Seth tényleg a egy rendes srác.

A történet először csak Vivianról, félelmeinek legyőzéséről, majd minden olyan lányról szól, akiknek el kellett viselni valamiféle atrocitás élete során. Nagyon örülök, hogy elolvastam a könyvet, ami tele van pozitív üzenetekkel, tanulsággal, bebizonyítja, hogy bárkiből lehet vagány csaj!

Értékelés: 5/4,5

NYEREMÉNYJÁTÉK

A Moxie egy feminista regény, úgyhogy a nyereményjátékunkban is erre a témára koncentrálunk. Feminista, női sorsokról szóló könyvek fülszövegrészleteit fogjátok megtalálni minden blogon, a feladat pedig mindössze annyi, hogy beírjátok a könyv írójának (egy esetben a szerkesztőnek) a nevét és a könyv címét a rafflecopter doboz megfelelő sorába.


A kötetben harminc különleges, fantáziadús történetet olvashatunk, amelyekben nők küzdenek le ezernyi viszontagságot agyafúrtságuk, leleményességük és könyörületességük révén.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


További állomások
10.25. Könyvvilág
10.27. A Szofisztikált Macska
10.29. Kelly és Lupi olvas




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése