„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2021. december 13., hétfő

Hilary McKay: Hamarosan ​látjuk egymást


A Manó Könyvek Kiadó gondozásában jelent meg Hilary McKay Hamarosan ​látjuk egymást c. gyermekkönyve idén ősszel. A szívmelengető történet Clarry, Peter és Rupert felnőtté válásának rögös útját meséli el, akiknek életére az első világháború nehézségei is sötét árnyékot vetnek. Ha felkeltettük érdeklődéseteket, tartsatok velünk, és játsszatok a kiadó által felajánlott nyereménykönyvért.


Könyv adatai
Kiadó: Manó Könyvek Kiadó
Megjelenés: 2021. október 15.
Eredeti megjelenés: 2018
Oldalszám: 376



Clarry és a bátyja, Peter a nagyszüleik cornwalli házában töltik a nyarakat ellenállhatatlan unokatestvérük, Rupert társaságában.
Csakhogy megszokott életükre hamarosan egy szörnyű háború árnyéka vetül – és amikor Rupert beáll katonának és kimegy a frontra, Clarry úgy érzi, hogy a pacsirtadaltól hangos nyarak örökre véget értek.

De túléli-e a család ezt a rettenetes háborút?

A Costa „év gyerekkönyve” díj nyertese 2008-ban.












Mostanában rengeteg romantikus könyvet olvastam, úgyhogy egy kis felüdülést hozott, hogy más műfajú könyvet vehettem a kezembe. A Hamarosan látjuk egymást fülszövege rögtön felkeltette az érdeklődésemet, hiszen mindig is vonzottak azok a könyvek, amelyek háború idején játszódnak, ráadásul most egy gyerekkönyvről beszélhetünk, ami ritka ebben a témában, úgyhogy nagyon kíváncsi voltam rá.


De ne szaladjunk rögtön a háborúhoz, a történet ugyanis jóval korábban veszi kezdetét, konkrétan az egyik főszereplőnk, Clarry születésekor, 1902-ben. Ez az esemény ugyanis az egész Penrose család életét megváltoztatta, mivel Clarry és bátyja, Peter anyukája nem sokkal a lány születése után életét vesztette, és emiatt apjuk és egy ideig Peter is neheztel a kislányra. Majd ugrunk néhány évet, 1908-ba, ahol megismerjük a családot közelebbről: az apát, aki teljes közömbösséggel és távolságtartással viselkedik gyerekei iránt, az állandóan dühös és frusztrált Petert, és a rendkívül kedves és ártatlan Clarry-t, aki mindezek ellenére vágyik apja szeretetére, és rajong a bátyáért. Illetve a két testvér meghatározó nyári utazásai is az olvasó szeme elé tárulnak, hiszen Clarry és Peter minden nyarat nagyszüleiknél, Cornwallban töltenek, ahol aztán önfeledten játszhatnak és kalandozhatnak. De nemcsak azért szeretnek itt lenni, mert távol lehetnek a rideg otthonuktól, hanem azért is, mert itt él Rupert, a néhány évvel idősebb unokatestvérük, akit mindketten - főleg Clarry - nagyon szeretnek, hiszen a fiú rendkívül közvetlen, vicces, laza és ami a legfontosabb, nem fél kimutatni szeretetét.


Innentől kezdve aztán hosszú-hosszú éveken át kísérhetjük végig e három szereplő életét, akiknek sok nehézségen kell végigevickélniük. Természetesen olyan problémák is felmerülnek a történetben, ami a legtöbb gyermeket (még ma is) érinti, mint az iskola kérdése, barátságok, beilleszkedési problémák. Persze ez Clarry esetében azért teljesen más, mivel abban az időben a lányok nem igazán jártak iskolába, csak a szerencsések. Clarry viszont nagyon is az volt, hiszen Peter folyamatosan unszolta őt a tanulásra, és arra, hogy igenis akarjon kezdeni valamit az életével, így a lány kiharcolta magának azt, hogy iskolába járhasson.

Amikor aztán beköszönt a háború, akkor már teljesen más gondokkal kell szembenézniük a fiataloknak, Rupert ugyanis bevonul, így Clarry folyamatos aggódásban tölti ezt az időszakot. Érdekes volt arról olvasni, hogy sokáig Clarrynek fogalma sem volt arról, hogy mi is történik a háborúban, sőt maga Rupert sem tudta, hogy mire számítson. Aztán ahogy telt az idő, a fiú megtapasztalta a háború kegyetlen oldalát, és úgy vált egyre inkább elszigeteltté, és egyre kevesebb hírt adott magáról. Végül a rendkívül ártatlan Clarrynek is rá kellett ébrednie, hogy mit jelent igazából a háború, amit saját bőrén is megtapasztalt, de leginkább a szeretteiért való folyamatos aggódásban.


Őszintén szólva nem gondoltam volna, de engem teljesen elvarázsolt ez a történet. Ami leginkább megfogott benne, az az emberi kapcsolatok ábrázolása volt, ezek közül is leginkább Clarry és Peter, és Clarry és Rupert kapcsolata. A legszembetűnőbb Clarry és Peter kapcsolatának változása és fejlődése volt, Clarry már gyerekkorában is rajong a bátyáért, Peter persze ekkor még leginkább az idegesítő kishúgot látja benne. Aztán ahogy telnek az évek, a cornwalli nyarak, a közös tanulások, a távolság (mivel Peter bentlakásos iskolába jár), végül pedig a háború egyre közelebb hozza a két testvért. De talán leginkább mégis az, hogy ahogy egyre idősebbek lesznek, úgy válik világossá számukra, hogy az apjuk soha nem fog semmiféle érzelmet mutatni irányukba, így csak egymás támaszai lehetnek.


Aztán itt van még Clarry és Rupert ugyebár, akik szintén az egész történet alatt számíthatnak egymásra. A nyarak mellett levelezéssel tartják a kapcsolatot, és bizony az örökké kedves és kissé naiv Clarry még a legnehezebb időkben is képes tartani a lelket Rupertben. De Rupert is rengeteget segít a lánynak, hiszen Clarry a háború kitöréséig minden évben alig várja a nyarakat, amikor végre elmehet a fiúhoz, aki megmutatja neki milyen az, ha valaki figyel rá, kedves vele, egyszerűen csak kimutatja a szeretetét. És a lánynak, aki az év többi részét egy rideg otthonban egy még ridegebb apával tölti, erre igazán nagy szüksége van.


A Hamarosan látjuk egymást egy rendkívül lélekmelengető és bájos gyermekkönyv. Három fiatal felnőtté válásának történetét meséli el, akik leginkább egymásra számíthatnak ezekben az években. Miközben ugyebár a háború is megjelenik, és a könyv nagy részében feszültségben tartja a szereplőket. De jönnek más szereplők is, barátok, barátnők, nagyszülők és szomszédok, akik mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a főhőseink megtalálják a helyüket a világban. Engem teljes mértékben elvarázsolt ez a könyv, a karakterek rendkívül szerethetőek, Clarry a kedves bájával, Rupert a vidámságával és nagy szívével, Peter pedig a kissé zárkózott, de józan hozzáállásával. Voltak benne nehezebb pillanatok is, amikor fájt a szívem egy-egy szereplőért, de összességében azt mondhatom, hogy egy magával ragadó, tanulságos könyv, és én szívből ajánlom bárkinek.

Értékelés: 5/4,5
NYEREMÉNYJÁTÉK

A játék során első világháborúval kapcsolatos kérdéseket fogtok találni minden állomáson. A Rafflecopter doboz megfelelő sorába a helyes válaszokat várjuk.


Mely két szövetséges hatalmak álltak egymással szemben az első világháború során?


Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

12.13. Könyvvilág

12.16. Kelly és Lupi olvas

12.19. Csak olvass!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése