„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2021. december 15., szerda

Sarah J. Maas: A ​Court of Silver Flames – Ezüst lángok udvara


Idén decemberben itthon is megjelent Sarah J. Maas Tüskék és rózsák udvara sorozatának várva várt negyedik része. Az Ezüst lángok udvara ezúttal Nesta és Cassian történetét meséli el, a könyvről pedig természetesen a blogturné tagjai is elmondják véleményüket és extra állomásokkal is készültünk. Ha szeretnétek megnyerni a könyvet, tartsatok velünk és játsszatok a kiadó által felajánlott példányért.


Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2021. december 6.
Eredeti megjelenés: 2021
Oldalszám: 864


Féktelen erő. Féktelen szenvedély. Nesta Archeron mindig is ingerlékeny és büszke volt, hirtelen gerjed haragra, és lassan bocsát meg. Mióta az Üstbe kényszerítették, és akarata ellenére főtündérré vált, nehezen találja a helyét a különös, veszedelmes világban, ahol él. Úgy tűnik, képtelen túllépni a Hybern elleni háború rémségein és mindazon, amit ott elveszített. És van valaki, aki mindenki másnál könnyebben feldühíti: Cassian, a sok csatát megjárt harcos, aki a Rhysand és Feyre uralta Éjszaka udvarában betöltött pozíciója miatt folyamatosan Nesta útjába keveredik. De Cassian nem csak a haragját szítja fel. Le sem tagadhatnák a kettejük közötti szikrákat – és a szenvedélyük fellángol, amikor kénytelenek egy fedél alá költözni. Mindeközben az áruló emberkirálynők, akik az előző háború során visszatértek a kontinensre, veszélyes új szövetséget kötnek, és a vidék törékeny békéjét fenyegetik. A megállításuk kulcsa pedig azon múlik, képes-e Cassian és Nesta szembenézni az őket kísértő múlttal. Ők ketten belső és külső rémekkel küzdenek a bizonytalansággal teli világban, miközben elfogadást – és gyógyulást – keresnek egymás karjában.

Figyelem a bejegyzés spoileres lehet a sorozat korábbi kötetire nézve!


Az Ezüst lángok udvara talán az évem legjobban várt könyve volt, amikor kiderült számomra, hogy a Könyvmolyképző Kiadó már idén elhozza nekünk Nesta és Cassian kötetét, elképesztően boldog voltam. Tudom, hogy sokan nem kedvelik Nestát, és habár engem is néha sikerült jól felhúznia, mindig is kíváncsi voltam arra, hogy mi lapul a tettei mögött, miért olyan, amilyen. Arról nem is beszélve, hogy én bármilyen morzsának örülök, amit Sarah J. Maas elhint nekem az ACOTAR világában, mert mindegyik szereplője nagyon izgalmas, és még mindig az egyik kedvenc sorozatomról beszélhetünk.


Már ha morzsának lehet nevezni egy több mint 800 oldalas regényt, hiszen jelen esetben erről van szó. Én ennek egyébként csak még jobban örülök, mert ez azt jelenti, hogy még több időt tölthetek a kedvenc világomban. Tehát ahogy említettem, a történet középpontjában Nesta és Cassian áll, akik között már a sorozat második része óta sistereg a levegő. Cassian, akit talán a legtöbben kedvelnek közvetlensége miatt (a nők biztosan), emberére talált Nestában, aki viszont az első perctől kezdve igencsak ellenségesen viselkedik vele, és igazából a legtöbb tündérrel. Ráadásul nem fél kimutatni ilyesfajta érzelmeit, a szócsaták szinte állandóak kettejük között. Ez így megy folyamatosan, azonban miután a háború lezárult, és mindenki még több sebet szerzett, Nesta nemcsak Cassiantól, de mindenki mástól teljesen eltávolodik. Azt a Fagy és csillagfény udvara kötetből tudjuk, hogy Nesta miféle pusztító életet él a háború óta, és hogy Feyre bizony elérkezettnek érezte az időt, hogy közbelépjen.


Így kezdődik tehát igazából az Ezüst lángok udvara, Feyre behívatja magához Nestát, és döntés elé állítja: vagy beköltözik a Szél házába, minden nap edz Cassiannal és dolgozik kicsit a ház könyvtárában, vagy pedig mennie kell. Nestának nincs más választása, végül belemegy az alkuba, ami természetesen azt jelenti, hogy rengeteg időt fog tölteni Cassiannal. Azt persze ne gondolja senki, hogy rögtön miden kérést teljesít, a könyvtárba még csak-csak elmegy, viszont az hogy Cassiannal eddzen, kimutassa neki a gyengeségét, már jóval nehezebb feladatnak bizonyul.


Ahogy említettem is, a könyv eléggé hosszú, így bőven volt időnk arra, hogy megismerjük a főhőseinket, és persze hogy a változás mezejére lépjenek. Amikor Nestára gondoltam korábban, általában nem éppen a pozitív jelzők jutottak róla eszembe, még ha volt is egy-két cselekedete a múltban, amikor feltárta a sebezhető énjét. Ebben a kötetben azonban lehetőségem volt arra, hogy megismerjem őt úgy igazán, a gondolatait, a valós érzelmeit. És azt kell hogy mondjam, amit olvastam, az elképesztően nagy hatással volt rám, és sok mindent megmagyarázott.


Nestának egy rendkívül nehéz és hosszú utat kellett bejárnia ebben a könyvben, de valahogy sikerült neki, nem adta fel. Persze ez nem egyik napról a másikra ment, amikor beköltözött a Szél házába, nem találta a helyét, testileg és lelkileg is le volt gyengülve, már nem maradt egyelten barátja sem (még Amren és Elain is eltávolodott tőle), mindenkit elmart magától. Rettenetesen dühös volt, és nem akart megnyílni senki előtt, a múlt árnyai, az üst, a háború emlékei mindig a nyomában voltak. Aztán végül apró lépésekben haladt előre, először magában a házban lelt nyugalmat, aztán a könyvtárban megismerkedett hozzá hasonló magányos lélekkel, míg végül az edzésre is rávette magát. Onnantól kezdve pedig, amikor elkezdett a gyógyulás útjára lépni, nyitni mások felé, egy olyan Nestát ismerhettem meg, akire nagyon büszke voltam. Aki nemcsak magért, hanem másokért, hozzá hasonlókért is küzd, aki megnyílik mások előtt, aki képes maga mögött hagyni a dühöt és a múlt sebeit. Nagyon tetszett, hogy az írónő új karaktereket hozott be, akik rengeteget segítettek abban, hogy Nesta fejlődni tudjon, igaz barátokra lelt bennük, egymást támogatva akarták legyőzni démonaikat.


És itt van persze Cassian is, aki szintén nagy meglepetése volt a könyvnek. A mindig laza és vidám Cassian ugyanúgy rengeteg sebet hordoz magában, amikről eddig túl sokat nem tudhattunk. Most viszont végre beleláthattunk az ő gondoltaiba is, megismerhettük a félelmeit, a sebezhető énjét, és igen, még azt is, hogy igazából milyen rossz gondolatai vannak saját magáról. A vidámsága és humora sokszor csak egy páncél, amit azért vesz fel, hogy senki ne láthassa a valódi, sokszor fájdalmas gondolatait. Az elején persze Nesta sem segít ezeken túlságosan, habár a vonzalom végig ott lappang közöttük, sok idő kellett ahhoz, hogy igazán nyitni tudjanak egymás felé. Az előítéletek, a téves feltételezések mindkettejükben megvolt a másik iránt, és ezt csak nehezen tudták levetkőzni. Viszont valami mégiscsak elindul kettejük között, apránként, észrevétlenül, nyíltabbá válnak, elkezdenek bízni egymásban, míg aztán barátok lesznek, megtalálják egymásban a közös pontot, azt a rengeteg fájdalmat, összetört álmokat, ami mindkettejük múltjából fakad.


Elképesztően szeretem SJM könyveiben, hogy mindig nagyon erős női karakterekkel dolgozik, és ez most sem volt másképp. Nesta rendkívül emberi olyan szempontból, hogy sokat hibázik, van több negatív tulajdonsága, emiatt persze nem mindenki kedveli, de pont ezért is könnyű vele azonosulni. A könyv azért is ilyen hosszú, mert idő kell neki ahhoz, hogy fejlődjön, hogy elkezdjen gyógyulni és sikerüljön neki talpra állni, és ez nem egy könnyű folyamat. Az is tetszett, hogy habár Cassian és új barátnői végig ott vannak mellette, segítik őt mindenben, valahogy mégis azt éreztem, hogy Nesta végül egyedül nézett szembe a démonaival, hiszen végső soron ez egy magányos tett kell hogy legyen. És miután eljutott arra a szinte, hogy képes bízni, Cassiant is beengedte és leomlottak a gondosan felépített falai.


Természetesen más, jól ismert szereplőink is visszatérnek ebben a könyvben, habár végig Nesta és Cassian nézőpontjából. Nestának ugyanis nemcsak önmagával, Cassiannal, de húgaival is rendbe kell hoznia a kapcsolatát. Ennek természetesen nagyon örültem, habár olykor megszakadt a szívem egy-egy szereplőért. Én tehát elképesztően szerettem ezt a részt is, Nestának és Cassiannak már régóta járt ez a kötet, az esély, hogy megtalálják a boldogságot. Sarah ismét bizonyította zsenialitását, egy alapvetően negatív karaktert mutatott meg egy teljesen új nézőpontból, és adott neki esélyt a fejlődésre, változásra. Természetesen a romantikus részekért is oda voltam, egyáltalán nem csalódtam Cassian sármjában, a kémia abszolút jól működött (mondjuk az már kb. a második kötet óta), és bizony kaptunk jó néhány fülledt, szenvedélyes jelenetet is. De a leginkább azt szerettem, ahogy lassacskán beengedték egymást az életükbe, kitárulkoztak, aminek köszönhetően csodálatos pillanatokat élhettek át együtt.


De nemcsak a karakterek voltak izgalmasak, hanem a háttértörténet is, kaptunk rengeteg körömrágós jelentet, váratlan fordulatokat, Cassiannak és Nestának újabb és újabb akadályokat kellett legyőznie. Ahogy az lenni szokott az írónő könyveinél, most is rengeteg érzelmet váltott ki belőlem a történet, hol nevettem, hol sírtam, de leginkább izgultam a szereplőink boldogságáért, és sok ponton mélyen megérintett. De megérte minden egyes szava, mert amit kaptam, az végső soron egy varázslatos történet volt, egy újabb bizonyítéka annak, hogy miért is szeretem annyira az írónő könyveit. Én szívből ajánlom a sorozat rajongóinak!

Értékelés: 5/5
NYEREMÉNYJÁTÉK

A mostani játékunk során fel kell elevenítenetek minden tudásotokat a sorozattal kapcsolatban, ugyanis egy keresztrejtvényt hoztunk Nektek. Minden állomáson a rejtvény egy sorának feladványát fogjátok megtalálni, de legyetek résen, mert nem sorban fogunk haladni, ezért nagyon figyeljétek a feladvány előtti sorszámot, és oda illesszétek be a rejtvényben a szavakat is. A keresztrejtvény minden szavát várjuk a rafflecopter dobozba, és természetesen a legvégén a megfejtést se felejtsétek el beírni! Ha valamiben nem vagytok biztosak, inkább később írjátok be, mert sajnos utólag már nem tudtok javítani. A megfejtés természetesen szintén a sorozathoz fog kapcsolódni. Sok sikert!




Feladvány: 6. A tündérek egy harcos fajtája, amelybe Cassian és az Azriel is tartozik, sőt félig Rhysand is ilyen származású.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

12.15. Könyvvilág

12.16. Fanni’s Library extra állomás

12.17. Fanni’s Library

12.18. Kelly és Lupi olvas extra állomás

12.19. Függővég

12.20. Kelly és Lupi olvas

12.21. Szaffi polca


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése