„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2021. december 31., péntek

2021 - Zárjuk le!


Elérkezett az év utolsó napja, ami csak egy dolgot jelenthet a blogon, mégpedig az évzáró posztot. A napokban márírtam 2021 meglepetéseiről és csalódásairól a könyvek terén, most pedig nincs más hátra, mint összegezni az évet. Igyekszem rövidre fogni a bejegyzést, hiszen az egész évemhez hasonlóan az utolsó nap is igencsak sűrű, de azért a legfontosabb történésekre mindenképp kitérnék. Ahogy az lenni szokott, először egy kis személyes jellegű elmélkedés, majd az olvasásaim, blogom életének összegzése, végül pedig a statisztikák elemzése várhatóak a posztban. Nem is húznám az időt, lássuk hogy alakult a 2021-es évem!


Amikor visszatekintek az elmúlt évre, mindig az előző év szilveszterétől kezdem, amikor megfogadok egy-két dolgot. Tudom, hogy sokan nem hisznek az ilyesmiben, de én mindig kitűzök néhány célt a jövőre nézve. Itt nem konkrét fogadalmakra gondolok, hanem inkább rövidebb, hosszabb távú célokra, álmokra, amikkel amúgy is tisztában vagyok, csak ilyenkor jó leírni, összegezni, az év egy-egy napján pedig ránézni, és tudatosítani magamban. És itt nem csak a külső környezeti változásokról van szó, hanem saját magaméról is, ami talán még fontosabb is, hiszen nekem kell változnom első sorban, ha azt szeretném, hogy a környezetem is változzon. Ha 2021-re gondolok, úgy érzem, hogy azért sikerült elérnem bizonyos dolgokat, amiket elterveztem, ami tök szuper szerintem, még ha nem is teljes ez a bizonyos lista. 


Talán a legnagyobb változás, ami idén történt velem, hogy munkát váltottam, és ezt azért is szeretném kiemelni ebben a bejegyzésben, mert alapjaiban változtatta meg a megszokott életritmusomat, és ez bizony az olvasásaimra és a blogom életére is kihatott. Alapjában véve szeretem a jelenlegi munkám, még akkor is, vagy talán pont azért, mert nagyon más, mint amit korábban csináltam. Előtte mondhatni a nyugalom szigetén dolgoztam, 8 óra után letettem a lantot, és ennyi. Most viszont egy pörgős, “hangos”, fiatalos légkörben dolgozhatok, ráadásul helyben, ami szuper, viszont jóval stresszesebb és bizony sokat kell túlórázni. Ez pedig annyit jelent, hogy rettenetesen kiszámíthatatlan az életem, a hétköznapjaim, nem igazán tudok tervezni, és azért ez eléggé frusztráló. 


Hogy miképpen élem meg a hétköznapjaimban ezt a kiszámíthatatlanságot, abba most inkább nem mennék bele, viszont az olvasásim és blogom életén is abszolút meglátszik ez. Korábban napi egy órát utaztam, ami remek lehetőséget adott arra, hogy olvassak, mindig ki tudtam számolni, hogy nagyjából mennyi idő alatt végzek egy könyvvel. Nos, ez természetesen megváltozott, habár nem ingázok, mégis szinte az egész napomat lefoglalja a munka, így a nap folyamán nem igazán van időm olvasásra, csak este, lefekvés után. Sajnos azonban ilyenkor már nagyon sokszor vagyok annyira leterhelve agyilag, hogy csak bedőlök az ágyba, és végem. De azért szerencsére idén is sok szuper könyvet olvastam, amik még a fáradságomat is képesek voltak legyőzni, és nem hagyták, hogy lehunyjam a szemem. :) 


Ami pedig a blogolást illeti, a korábbi munkahelyemről általában fél 4-kor itthon voltam, szóval sokszor enyém volt az egész délután, hogy ezzel is foglalkozzak. Most viszont fél 6-ig tart a munkaidőm, ami sajnos nagyon ritkán ér véget akkor (1-2 plusz óra általános), így (igényes) bejegyzést írni nagyon ritkán van energiám este, úgyhogy ezek lekorlátozódtak a hétvégére, ami valljuk be, nem sok idő. Ezzel egyébként nem azt akarom mondani, hogy nekem milyen rossz a sorsom, és hogy nem szeretem, amit csinálok, egyszerűen csak hozzá kellett szoknom, hogy ennyire megváltozott az életem, a napi ritmusom. Most nagyon sok mindent csinálok reggel, mivel 9-re megyek, addig tudok/ kell elintéznem mindent, illetve azért este sem szükséges annyira korán lefeküdnöm emiatt. Persze nem mondom, hogy nem lenne jó egy kicsit több kiszámíthatóság, de most úgy tűnik, jövőre változni fognak a dolgok.



És itt át is szeretnék kanyarodni az olvasásaimra. Idén is megírtam a bejegyzésem arról, hogy mely könyveket szeretném elolvasni 2021-ben. Ezek közül a blogturnés könyveket természetesen elolvastam, de a többi tekintetben nagyon csúnyán teljesítettem. Julia Quinn: A ​vikomt, aki engem szeretett, John Marrs: A tökéletes pár, illetve Julie Buxbaum: Remény és más csattanók könyveit olvastam csak el ebből a listából, ami elég szörnyű teljesítmény. De azt hiszem valamikor út közben elengedtem ezeket a dolgokat, és egyszerűen csak azt olvastam, amihez megjött kedvem. És az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem is nagyon néztem ezt a listát az év folyamán. Most áttekintve rájöttem, hogy többet közülük egyébként beszereztem idén, szóval talán 2022-ben sorra kerülnek.


Ami a blogom életét illeti, nos, azt kell hogy mondjam voltak hullámvölgyek idén a bejegyzések írásával kapcsolatban. Ez természetesen akkor volt a legnehezebb, amikor munkahelyet váltottam, és meg kellett szoknom az új időbeosztásomat. Ez leginkább a júliusi és augusztusi posztjaim mennyiségén látszódik, amikor mindössze havi három bejegyzést írtam. És tudom, hogy ez nagyon kevés, de egyszerűen időt kellett adnom magamnak, hogy belerázódjak, arról nem is beszélve, hogy úgy voltam vele, inkább nemet mondok egy-egy turnéra, mint hogy rám kelljen várni, vagy esetleg egy összecsapott bejegyzést kelljen írnom. De aztán szépen lassan visszatértem, november/decemberre már egészen visszarázódtam, és jóval többet írtam. Habár azt azért el kell mondanom, hogy decemberen home office-ba kerültem, ami engem nagyon kikészített, én egyszerűen nem vagyok az a típus, aki ezt jól bírja. Nem szeretek egyedül lenni, de az hogy most a munka miatt napi 10 órákat egyedül kellett töltenem a szobámba, rendkívül nyomasztó volt, ráadásul rengeteg munka volt, a szabik miatt még több rám zúdult, amikor pedig én voltam szabin, azon izgultam, hogy mi lesz, ha majd újra dolgoznom kell. Persze most még minden új volt, nem tudtam mire számítsak, de jövőre okosabban kell terveznem. És szerencsére januártól visszamegyünk, úgyhogy újra emberek között lehetek, amire nekem úgy tűnik, szükségem van.


Ahhoz képest, hogy nem akartam hosszú bejegyzést, mégiscsak sikerült bő lére ereszteni a mondandómat, úgyhogy most már tényleg csak a számok maradtak el. Idén pontosan 70 könyvet olvastam el, ami a kitűzött 90-hez képest nem túl sok, viszont a kaotikus évemhez képest annál inkább. Ez a moly szerint 27.424 oldal, ami azért szuperül hangzik. Az első  könyvem idén Julia Quinn Miss ​Bridgerton miatt, az utolsó pedig Kennedy Ryan Long Shot - Távoli dobás volt. 2021-ben a legrövidebb könyv, amit elolvastam a Mocsok műanyag és számtalan szemét 64 oldallal, a leghosszabb pedig Sarah J. Maas Ezüst lángok udvara könyve 864 oldallal.




A blogomat illetően, amikor ezt a bejegyzést közzéteszem 1.231.661-et mutat a számláló, amiért elképesztően hálás vagyok. Idén ezzel együtt 61 bejegyzést írtam, ami meglepő számomra, mivel mindössze nyolccal maradtam el a tavalyitól. Ebből 55 volt könyvértékelés, a többi valamilyen tematikus bejegyzés. A leglátogatottabb hónap 2021-ben a július volt 29.131 látogatóval, ami igazán érdekes, hiszen írtam is, hogy milyen kevés bejegyzés született abban a hónapban. Jelen állás szerint az idei leglátogatottabb bejegyezésem pedig Jennifer Lynn Barnes Örökös viadala volt 1562 megtekintéssel, ami igencsak szép szám. Itt pedig kiemelném az idei adventi turnénkat, amit nagyon szerettem csinálni, két bejegyzést hoztam, a Karácsony a Szél házában történetet pedig egyenesen imádtam megírni, talán e bejegyzés olvasása után rájöttök, hogy honnan is merítettem az alapokat. :) Egyébként ezeket a tematikus turnékat mindig is nagyon szerettem, de idén talán még többet segített abban, hogy ismét lelkesedni tudjak a blogolásért. A közösségi médiában viszont nagyon alulmaradtam, a facebook oldalamon igazából leginkább a bejegyzéseimet hozom, de ami ennél is kevesebb aktivitást mutat irányomból, az instagram oldalam, ott ugyanis az év második felében nagyon kevés képet tettem közzé. Nem tudom, hogy mi lesz jövőre ezzel kapcsolatban, ígérgetni nem akarok, de azt hiszem ez a fényképezős dolog nem az én világom. Főleg amikor látom, mások milyen gyönyörű képeket készítenek. Meglátjuk!


Végül pedig szeretnék minden Olvasómnak Boldog Új Évet kívánni, ne szégyelljétek kívánni, megfogadni, álmodni, hiszen sosem tudhatjuk…!


“– Azokra igyunk, Rhys, akik kívánnak valamit, ha a csillagokra néznek.(…)– A csillagokra, mert meghallgatnak bennünket, és az álmokra, amik teljesülnek.”* 


Most már tényleg jöjjenek a legek. Ahogy mindig, úgy most is elmondom,  a felsorolásnak igazából az a lényege, hogy megmutassam, mely könyvek voltak rám a legnagyobb hatással idén, sok helyen fel is cserélhetőek a könyvek.


2021...

legjobban várt könyve: Sarah J. Maas: Ezüst lángok udvara

legjobb magyar könyve: Madarász Éva: Hullámvasút

legjobb  romantikus könyve:  Mona Kasten: Újrakezdés

legjobb történelmi romantikus könyve: Julia Quinn: A ​vikomt, aki engem szeretet

legjobb történelmi témájú regénye: Paullina Simons: Tajána és Alexander

legjobb fantasy-ja: Jennifer L. Aremntrout: Lángoló árny

legjobb YA-könyve: Jenn Bennett: Ragyogó ​szemek

legjobb NA-könyve: Casey McQuiston: Vörös, fehér és királykék

legjobban megérintett története: Colleen Hoover: Merit nélkül

legnagyobb meglepetése: David Attenborough: Egy ​élet a bolygónkon

legjobb ifjúsági könyve: Marie Pavlenko: Akár egy kismadár

legjobb gyerekkönyve: Anna Woltz: Alaska - Nem vagy egyedül

legütősebb kezdése:  Kresley Cole: Méreghercegnő

legütősebb folytatása: Elle Kennedy - A kockázat

legütősebb befejezése: Jennifer L. Aremntrout: Utolsó lélegzetig

legjobb disztópiája: Tarryn Fisher - Willow Aster: Folsom

legjobb erotikus romantikus könyve: Kristen Callihan: Zuhanás

legszórakoztatóbb könyve: Whitney G.: Felmondólevél

legjobb családi története: Hilary McKay: Hamarosan ​látjuk egymást

legjobb feminista könyve: Candace Bushnell - Katie Cotugno: Csajoknak ​kötelező



*Az idézet Sarah J. Maas Köd és harag udvara könyvéből származik.




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése