„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2021. december 1., szerda

Adventi blogturné 2021 - Kedvenc karácsonyi könyveim


„Van a csoda... Karácsony csodája. Amire várunk. És ami teljesedik. De ez a csoda nem a színes szalagokkal átkötött dobozokban rejlik. Nem a feldíszített zöld fenyő alatt találod. Ezt a csodát másutt kell keresni, másutt lehet megtalálni. Ez a csoda a kedves szavakban, őszinte, szívből jövő kívánságokban, szerető érzésben érkezik. És kell ennél nagyobb ajándék? A következő háromszázhatvanöt napban ezek kísérnek, ezek adnak erőt. Nem a csomagokban lapuló tárgyak, hanem csakis ezek. Csak ezek... Ez a karácsony csodája.”

Mi, a Blogturné Klub tagjai hiszünk ebben a csodában, és abban is, ha felidézzük a régmúlt idők karácsonyait, rájövünk, hogy a kis apróságok adják a legbensőségesebb boldogságot. Hisz nem az ajándék mérete a fontos, hanem az, akitől kapjuk.

A karácsony a szeretet ünnepe. A legtisztább emberi érzelemé.

Nem kell hozzá pénz, elég egy érintés, hang, mosoly, vagy néhány egyszerű, kedves szó. A szavaknak pedig ereje van! Ezért most egy rendhagyó, karácsonyváró turnézásra invitálunk Benneteket!


Korábbi turnéink során megtapasztalhattátok: a csoda bizony létezik. Életre keltek a könyvek, megelevenedtek szereplőik, hangot kaptak szerzőik, az elképzelhetetlennek vélt találkozások és kívánságok pedig beteljesedtek! Láthattátok, kedvenceitek miként várják és töltik az ünnepeket, s milyen üzeneteket küldenek egymásnak. Idén viszont úgy gondoltuk, hogy egy best of válogatással lepünk meg benneteket: visszahozzuk a számotokra legkedvesebb tartalmakat.

December elsejétől egészen szentestéig minden nap valami új meglepetéssel kényeztetünk benneteket. Lesznek könyvajánlóink, zenelistáink, ínycsiklandó receptjeink, de újra elkalandozunk kedvenc karaktereink világába is, ahonnan meg sem állunk az őket életre keltő szerzők kedves üzeneteiig, amik érkezhetnek írott- vagy akár képi formában is. S ha mindez nem lenne még elegendő, akkor megsúgjuk: egy igazán exkluzív meglepetés is lapul a puttonyunkban. Ráadásul instagram oldalunkra is érdemes lesz felnézni. 


Apropó puttony! Ha egy kicsit közelebb merészkedtek, és vettek bele egy gyors pillantást, láthatjátok, mennyi kincs lapul még benne: sok-sok könyv, ami csak és kizárólag arra vár, hogy szebbé tegye a karácsonyotokat. 

Tárd hát ki szívedet, kedves olvasó, és engedd, hogy a boldogság melege átjárjon.




A karácsony a kedvenc ünnepem. Tudom, hogy sokan elvesztették már a lelkesedésüket az ünneppel kapcsolatban, a sok giccses tárgy, a kitalálandó ajándékok okozta stressz, a fárasztó vásárlások, a tömeg(!), és a rengeteg teendő miatt, ami bizony erre az időszakra jellemző. Én azonban képes vagyok minden évben gyermeki lelkesedéssel nekivágni az adventi időszaknak: imádok díszíteni (konkrétan úgy néz ki az életterem, mintha ráhányt volna a karácsonyi manó), élvezem a fényeket, amik az egyre rövidülő és sötétedő napokat ékesítik, szeretek agyalni azon, hogy ki mit kapjon, még nem unom a karácsonyi zenéket, és aztán ott van az három nap, ami mindig elképesztően meghitt és otthonos érzéseket kelt bennem a mai napig. Egyszóval megragadok minden lehetőséget arra, hogy átérezzem a karácsony szellemét.


Éppen ezért nagyon örülök, hogy idén is részt vehetek az adventi blogturnéban, amely keretében együtt hangolódunk az ünnepre a turné tagjaival. Ráadásul én kezdek, ami csak még izgalmasabbá teszi az egészet. Ahogy fentebb említettem, én minden évben megragadom a lehetőséget arra, hogy minél többféleképpen éljem meg a karácsonyi hangulatot, és ezt nemcsak a karácsonyi zenékkel vagy filmekkel érhetem el, hanem természetesen ebben az időszakban igyekszem minél több karácsonyi könyvet olvasni. Biztos vagyok benne, hogy sok más könyvmoly is él ezzel a lehetőséggel advent időszakában, így most összegyűjtöttem nektek a kedvenc karácsonyi könyveimet, amit teljes szívvel ajánlok a hozzám hasonló karácsony rajongóknak. Nekem ezek a könyvek abszolút meghozzák a karácsonyi hangulatot, remélem, hogy Ti is hasonlóan lesztek vele! :)


Matt Haig: A ​fiú, akit Karácsonynak hívnak

Amikor elkezdtem agyalni azon, hogy mely könyveket tegyem bele ebbe a bejegyzésbe, A ​fiú, akit Karácsonynak hívnak volt az első, ami eszembe jutott. A mai napig emlékszem arra, hogy milyen nagy hatással volt rám ez a könyv, az jut eszembe róla leginkább, hogy mennyire jót tett a lelkemnek. A gyermekkönyv a Mikulás életét veszi alapul, amelyben megtudjuk, hogy miként vált azzá, akit manapság ismer a világ, mindezt teszi rendkívül szerethetően, ráadásul csodás illusztrációkkal is ki van egészítve. A könyvből filmet is készítettek, amit a Netflixen lehet megnézni, ennek hatására pedig nemrég filmes borítóval is megjelent. Egyébként A ​fiú, akit Karácsonynak hívnak egy sorozat első része, és ami jó hír, hogy már mindhárom kötet megjelent itthon, és természetesen én olvastam is őket, és tényleg csak ajánlani tudom.



Rachel Cohn · David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve

Ez a könyv azért különleges számomra, mert pont karácsony két napján olvastam még 2015-ben, és emlékszem, hogy mennyire feldobta még pluszban akkor az ünnepi hangulatot számomra. A könyv egy ifjúsági, romantikus történet, amelyben a két ellentét - Dash, aki utálja a karácsonyt és Lily, aki viszont él-hal az ünnepért - talál egymásra. Ráadásul igencsak aranyos és könyvmolyokhoz méltó módon egy könyvesboltban található piros notesszel kezdődik a történetük. Szerintem ez egy abszolút bájos könyv volt, egy könnyed, humoros történet, aminek azért van mondanivalója is, és a szereplők is szerethetőek. Talán ez az a regény, ami leginkább meghozta számomra az ünnepi hangulatot (de lehet csak azért, mert pont akkor olvastam). Mindenesetre a könyvnek van egy folytatása is, ami sajnos már annyira nem aratott nagy sikert számomra, elveszett az első könyv okozta varázs, de persze ez abszolút emberfüggő.


Stephanie Perkins (szerk.): Ajándékba ​adlak

Az Ajándékba adlak egy antalógia, 12 novellát tartalmaz, amelyek - természetesen - a karácsonyhoz kötődnek. Ebben a könyvben azt szerettem leginkább, hogy nagyon színes, megmutatja, hogy milyen sokféleképpen élhetjük meg ezt az az ünnepet, ahány ember, annyi történet van mögötte. A novellák rendkívül tanulságosak és fontos témákat érintenek, de azért van bennük ugyanúgy egy-egy megmosolyogtató pillanat is vagy némi karácsonyi csoda, ami felmelengeti az ember lelkét. Emellett pedig kapunk azért picike romantikát is minden történetben, aminek én mindig örülök. Az Ajándékba adlak tehát nem 1, hanem rögtön 12 hangulatkeltő történetet is tartalmaz, amely egyébként - ahogy a címe is utal rá - akár tökéletes karácsonyi ajándék is lehet egy könyvmoly ismerősödnek... vagy magadnak. :)


Rácz-Stefán Tibor: Éld át a pillanatot!

Ezt a könyvet tavaly olvastam, és abszolút helye van a listámban, mert ha rá gondolok, az jut eszembe róla, hogy ez egy ízig-vérig karácsonyi történet, hóeséssel, karácsonyi életérzéssel, sok reménnyel és csodákkal. Emellett pedig egy író és az olvasója közötti romantikus kapcsolatot állít a középpontba, ami rendkívül érdekes volt számomra, ráadásul egy könyvkiadó munkálatainak hátterébe is betekintést nyújt, ami engem mint könyvmolyt, mindig is érdekelt. Számomra tehát minden megvolt benne, ami egy igazán jó karácsonyi történethez kell, nekem tavaly ez a könyv hozta meg a hangulatot, úgyhogy bátran ajánlom!


Trisha Ashley: Karácsonyi ​szerelem

A könyvben egy (kezdetben) karácsony ellenes főhősnőről olvashatunk, aki az ünnepi időszakot egyedül, a hegyekbe menekülve szeretné tölteni, ahol egy házra kellene vigyáznia. Csakhogy a terve nem jön össze, ugyanis nem egy üres ház várja ott, hanem egy hatalmas család, akik nem hagyják, hogy a lány magányosan töltse az ünnepeket. Felkerülnek a díszek, elkezdődik a sütés-főzés, leesik a hó, összejön a család, aminek még az ünnepellenes Holly sem tud ellenállni. Mindez egy kis romantikával fűszerezve, tökéletes recept egy jó kis karácsonyi könyvhöz.



+Bella Swift: A kiskutya, aki unikornis akart lenni

Egy kis pluszként bevettem a listámba a kis mopsz, Mili történetét is, akinek már több része is megjelent a Menő Könyvek Kiadónál. A kiskutya, aki unikornis akart lenni az egyik karácsonyi rész, amelyben arról olvashatunk, amikor Mili éppen az ünnepek előtt kerül be a családjához, de mivel fél, hogy visszaküldik őt a menhelyre, mindent meg akar tenni azért, hogy beilleszkedjen... akár még unikornissá is válni. Nem azt mondom, hogy ez a könyv fogja száz százalékig meghozni a karácsonyi hangulatod, de azt biztos, hogy egy rettentően édes, szívmelengető történet fogsz olvasni egy kiskutyáról az új családja körében, mindez az ünnepekre készülődés közepette. Van a sorozatnak egy másik karácsonyi része is, A kiskutya, aki rénszarvas akart lenni, ami szintén passzol az ünnepi hangulathoz, de igazából az egész sorozatot szívből tudom ajánlani olvasásra.


Ezek voltak az én kedvenc karácsonyi könyveim, persze lehetne a végletekig sorolni őket, de én úgy gondolom, hogy velük nem lehet mellényúlni. Remélem, hogy Ti is tudtok szemezgetni belőle, és találtok olyat, ami felkeltette az érdeklődéseteket, és szívesen olvasnátok, vagy esetleg már olvastátok, és hasonló véleményen vagytok. :)


NYEREMÉNYJÁTÉK

Ünnepi turnénkhoz hasonlóan mostani játékunk is rendhagyó formát ölt. Minden állomáson találsz egy kérdést, ami az adott poszthoz kapcsolódóan irányulhat az adott könyvre, szerzőre, szereplőre, de olyan is előfordulhat, hogy a te véleményedre, élményeidre, kedvenceidre leszünk kíváncsiak.
A turné végén, a Blogturné Klub bloggereinek felajánlásáből hét ajándékcsomag kerül kisorsolásra azok között, akik minden állomást teljesítenek (vagy legalább megpróbálják). A csomagok tartalma minden esetben meglepetés lesz, de a könnyebb választás miatt mindegyiket ellátjuk egy fantázianévvel.


Melyik a kedvenc karácsonyi könyved?

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

12/01 Könyvvilág

12/02 Utószó

12/03 Dreamworld

12/04 Readinspo

12/05 Könyvvilág

12/06 Olvasónapló

12/07 Readinspo

12/08 Booktastic Boglinc

12/09 Veronika's Reader Feeder

12/10 Csak olvass!

12/11 Fanni’s Library

12/12 Csak olvass!

12/13 Betonka szerint a világ...

12/14 Könyv és más

12/15 Veronika's Reader Feeder

12/16 Booktastic Boglinc

12/17 Hagyjatok! Olvasok!

12/18 Kelly & Lupi olvas

12/19 Utószó

12/20 Szaffi polca

12/21 FüggőVég

12/22 Spirit Bliss Sárga könyves út

12/23 Dreamworld

12/24 Közös


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése