„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2021. december 27., hétfő

2021 meglepetései: 5+1 könyv, amely felülmúlta a várakozásaimat


Eltelt a karácsony, napokon belül itt az év vége,  ilyenkor pedig a legtöbben elkezdünk visszatekinteni az elmúlt évre, összegezni, hogy mik is történtek velünk. Nálam ez az élet minden területére igaz, így természetesen az olvasásaimra is, úgyhogy mivel idén valószínű, hogy már csak egy könyvet fogok elolvasni, elkezdtem végignézni, hogy miket is olvastam 2021-ben. És mivel tavaly nagyon szerettem megírni, hogy melyek voltak a kedvenceim és melyek a csalódást okozó könyvek, úgy döntöttem, hogy idén is szemügyre veszem őket hasonló szempontok alapján.


A mai bejegyzésemben kicsit csavarok a dolgon, nem (biztos hogy) az idei kedvenceimet, hanem 5+1 olyan könyvet hoztam el, amelyek a 2021-es évben kellemes meglepetést okoztak, így sokkal többet adtak, mint amit vártam volna tőlük. Azt le kel szögeznem, hogy idén rengeteg csodás könyvet volt szerencsém elolvasni (ezeket mindenképp hozom majd az évzáró listámban), de ebben a bejegyzésben próbáltam olyan könyveket kiemelni, amelyeknél nem számítottam arra, hogy ennyire fog tetszeni a történet. Szóval nem biztos, hogy csak a kedvenc idei könyveimről lesz szó, de valami mégiscsak megfogott bennük, többet nyújtottak, mint arra számítottam volna.




Mona Kasten: Begin ​Again – Újrakezdés

Amikor elkezdtem agyalni azon, hogy mely könyvek kerüljenek fel erre a listára, az első ami eszembe jutott, az Újrakezdés volt. A könyv egy new adult történet, és habár aki követi a blogomat, tudja, hogy én rengeteget olvasok ebben a témában, mégis ez a könyv valamiért teljesen máshogy hatott rám, mint sok hozzá hasonló. Ráadásul teljesen véletlenül találtam rá, nem is láttam, hogy kiadják, nem tudom, hogy azért-e mert (sajnos) nem kapott elég figyelmet, vagy én nem voltam elég szemfüles, de valamiért kimaradt nekem a megjelenése. Szerencsére aztán végül mégis rátaláltam. Nem azt mondom, hogy ez a legeredetibb történet, amit valaha olvastam a műfajban, de volt benne valami plusz (az írónő stílusa, a rendkívül szerethető karakterek, vagy az, hogy nem volt egy túldramatizált történet), ami miatt én nagyon megszerettem ezt a könyvet. Azóta már kijött a sorozat második része is, ami szintén nagyon jól sikerült, és én biztos vagyok benne, hogy az írónő további könyveit is olvasni fogom. A műfaj rajongóinak csak ajánlani tudom!


David Attenborough: Egy ​élet a bolygónkon

Úgy gondolom, hogy a környezetvédelem egy olyan téma, amelyről sokkal többet kellene beszélni. Ez persze magamra is abszolút igaz állítás. Érdekes, hogy ez a téma engem már jó ideje foglalkoztat, de inkább videókat, filmeket néztem a témában, könyvet nem olvastam, egészen David Attenborough könyvéig. A természettudós nevét persze már ismertem, de az biztos, hogy nem gondoltam volna, hogy a könyve ekkora hatással lesz rám. Megdöbbentő olvasmány, engem sikerült teljesen lesokkolnia azzal, hogy már ennyire rossz a helyzet, ugyanakkor tanulságos, rengeteg új információt tudtam meg a témában, helyre tett bennem sok fogalmat. Mindezek mellett meglepő módon reménykeltő is, hiszen még mindig ott a reménysugár, hogy nincs minden veszve, még mindig rengeteget tehetünk a klímaváltozás ellen. Meghatározó olvasmány, mindenkinek olvasnia kellene!


Colleen Hoover: Without ​Merit – Merit nélkül 

Tudom, mit gondolhattok: mégis hogy került egy CoHo könyv a listámba, amikor az egyik legkedvesebb szerzőmről van szó, mégis mivel tudott ő így meglepni, mi újat tudott mutatni? Nos, Collen sem tévedhetetlen, nem minden könyve lesz automatikusan kedvenc nálam, sőt nála már kifejezetten magasra teszem a lécet. És azt kell mondjam, hogy csak idén három könyvet olvastam tőle, de a Merit nélkül egyértelműen kiemelkedik közülük, új kedvencet avattam. És hogy miért van helye a listámban? Nos, azért mert a fülszöveg alapján egyáltalán nem lehet tudni, hogy igazából miről fog szólni a történet, és amibe végül belecsöppen az olvasó, az valami nagyon valódi, nagyon nyers és őszinte, egy olyan téma, amiről sokkal többet kellene beszélni, írni, olvasni. Nekem rengeteget adott ez a történet, az ehhez hasonló témákban valahogy mindig meg tudom találni önmagamat, és azt hiszem, hogy ez nagyon fontos egy könyvben. Úgy éreztem, hogy ebben a történetben CoHo is feszegette a határait, más volt, mint a korábbi regényei, mintha ő is kilépett volna a komfortzónájából. Nekem elképesztően tetszett, rengeteg pluszt adott, és igen, az írónő ismét újat tudott felmutatni még ennyi regény után is, azaz Colleen még mindig képes megújulni!


Hilary McKay: Hamarosan ​látjuk egymást

A blogturnét azért (is) szeretem, mert sokszor olyan könyvekre is felfigyelek a turnék által, amelyeket amúgy lehetséges, hogy nem vennék észre a rengeteg megjelenés között. A Hamarosan látjuk egymást is egy ilyen regény, amelyet nem is olyan rég olvastam. Előtte rengeteg romantikus könyvön voltam éppen túl, úgyhogy jól esett egy kis változatosság, de azt nem gondoltam volna, hogy ennyire jót fog tenni a lelkemnek. A gyermekkönyv az 1900-as évek elején játszódik magába foglalva az első világháború eseményeit is. A történet középpontjában egy család áll, azon belül is egy testvérpár és unokatestvérük élete. Ami eszembe jut erről a könyvről, hogy rendkívül bájos és szerethető, még ha voltak is benne nehezebb, szívszorító pillanatok, leginkább szívmelengetőnek éreztem. A karakterek nagyon közel kerültek hozzám, és azt kell, hogy mondjam, engem teljesen elvarázsolt ez a könyv.


Rachel Van Dyken: Cheater ​– A hűtlen

Tudom, hogy sokan szeretitek az írónő könyveit, én azonban a legtöbbször leginkább bajban vagyok/voltam, ha Rachel Van Dykentől olvastam. Már több regényét is elfogyasztottam, mégsem tudtam megszeretni a történeteit. Legtöbbször valami hiányzott belőle, nem tudtak lekötni, és az az igazság, hogy több történetét is (főként az Egyetlen sorozatát) eléggé felszínesnek találtam. Viszont valamiért mégis csak elolvastam több könyvét azóta is, és azt kell mondanom, hogy érezhető a fejlődése, A randiguru szárnysegédje könyvét már kifejezetten szerettem. De mégiscsak a Cheater - A hűtlen volt az, ami nálam elhozta az áttörést. Sokkal izgalmasabb és szórakoztatóbb volt, mint a korábbi könyvei, ráadásul a szerelmi szál is jobban kidolgozott. A témaválasztásról nem is beszélve, amivel valljuk be, feladta a leckét, hiszen a hűtlenségről pozitívan írni nem egy könnyű feladat. Az írónő mégis megcsinálta, teljesen mást hozott ki a témából, mint amit vártam tőle, azaz itt a helye a listában!


Madarász Éva: Hullámvasút

Madarász Éva színésznő első könyve, a Hullámvasút, amely abszolút kellemes meglepetésként ért. Egy ifjúsági regényről beszélünk, amelynek főszereplője egy kamasz lány, akinek az élete egy csapásra kifordul önmagából a szülei válásának köszönhetően. Nagyon tetszett az a megoldás, hogy két szálon halad a történet, egyrészt onnantól, hogy elindul a válás folyamata, másrészt pedig pár hónappal később, amikor a főszereplőnknek egy teljesen új élethelyzettel kell szembenéznie. A könyv számomra egyértelműen a változásról és ennek elfogadásáról szól, arról, hogy van az a pont, amikor bele kell törődnünk, hogy a változás megtörtént, nem lehet megmásítani. És hogy ez nem feltétlenül rossz! Illetve magáról az ember változásáról is, arról, hogy a körülmények hatására miképpen változunk és persze fejlődünk. A válások sajnos nagyon gyakoriak, és bizony a gyerekeknek sem könnyű ezt megélni, ebben a regényben pedig azt gondolom, hogy ezeket az érzelmeket nagyon jól megragadta az írónő, teljes mértékben együtt tudtam érezni a főszereplőnkkel. Nyilván 15 évesen a szüleink válását átélni és elfogadni nem egyszerű, így egy igazi érzelmi hullámvasútban lehet részünk, amely azonban végül egy hamisíthatatlan fejlődésregénnyé válik. 






 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése