„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2020. október 6., kedd

Katie McGarry Chasing ​Impossible – Vágyálmok



Katie McGarry Feszülő húr sorozata a végéhez érkezett, az utolsó rész, a Vágyálmok is megjelent immár a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. Ebben a kötetben Abby és Logan párosa emelkedik ki, akiknek a sorsa összefonódik a történet során. Ha szeretnétek Ti is velünk tartani egy kiemelkedő YA sorozat lezárásnak pillanataiban, figyeljétek a turnét, és játsszatok a könyvért!


Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2020. szeptember 25.
Eredeti megjelenés: 2015
Oldalszám: 432



Meddig feszíthető még a húr?

A 17 éves Abby kemény, független lány. Alig akad néhány ember, akit közel enged magához. Lakóhelyén, a Kentucky állambeli kisvárosban, mindenki tudja róla, hogy drogot árul, bár azt, hogy miért, még a legjobb barátai sem sejtik. Ám amikor egy üzlet balul sül el, Abby veszélybe kerül. Vonakodva ugyan, de kénytelen elfogadni a fenegyerek Logan segítségét, a srácét, aki éppolyan nyughatatlan lélek, mint ő maga.

Logannek is megvan az oka, miért keresi Abby társaságát. Arra azonban nem számított, hogy épp ennek a lánynak köszönheti, hogy képes lesz szembenézni a démonaival, amik elől oly régóta menekül.

Előttük a nagy döntés: hagyják, hogy a pillanatnyi helyzetük rátelepedjen az egész életükre… vagy küzdjenek egy jövőért, amiről most még úgy hiszik, számukra elérhetetlen.

A tökéletes lezárás.

Ne hagyd ki!

Egy korszak lezárult. Máshogy nem is kezdhetném ezt a bejegyzést, ugyanis azzal, hogy megjelent a Chasing Impossible – Vágyálmok könyv, a Feszülő húr sorozat véget ért, és ez számomra egyértelműen egy korszakot jelent. Annak idején a Pushing the Limits (Echo és Noah kötete) az elsők között volt, amit a YA kategóriában olvastam, és bátran állíthatom, hogy az a könyv (és később sorozat további részei is) nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megszeressem a műfajt. Végül aztán a Szívkarambol lett az abszolút kedvencem a sorozatból, de persze nem feledkeztem meg az első részről sem. Amikor viszont tavaly elolvastam a Szabályszegőket, már kicsit csalódott voltam, olyan érzésem volt, mintha kinőttem volna a sorozatot. Ettől függetlenül egyértelmű volt számomra, hogy el fogom olvasni a befejező kötetet, hiszen a sorozat maga már elfoglalt egy kiemelkedő helyet szívemben, és azért kíváncsi is voltam Abby és Logan kötetére, hiszen egyikük sem éppen egy könnyű eset.

 

Mindkét főszereplőt ismerjük már a korábbi kötetekből, habár bennem Abby mélyebb nyomot hagyott. Ez persze nem meglepő, hiszen az csak megmarad az emberben, ha egy könyvkarakter, aki ráadásul most főszereplő, drogárusításból él, és ez bizony egy elég kemény alapfelállás. Emellett pedig Abby egy igazi jégkirálynő, aki – a munkájából kifolyólag – nem enged közel magához senkit, nem akar érzelmileg kötődni. Azt persze már korábbról tudjuk, hogy Rahcel és Isaiah valamiféleképpen mégis kivételt jelentenek a lány életében, de úgy igazán őket sem engedi közel magához, pedig ők nagyon is szeretik a lányt, és ki akarják hozni abból a világból, amiben él. A másik főszereplőnk pedig Logan ugyebár, akit nyughatatlan természetéről ismertünk meg korábban. Logan mondhatni adrenalinfüggő, szeret veszélyesen élni, így nem csoda, hogy Abby felkelti figyelmét. Abby és Logan először egyfajta játékként tekintettek a kapcsolatukra, csakhogy egy este megváltoznak a szabályok, és egy olyan esemény következik be, ami után akár akarják, akár nem, a sorsuk összefonódik.

 

Katie nehéz fába vágta a fejszéjét, ugyanis az alapszituáció egyáltalán nem könnyű, hiszen Abby, a történet női főszereplője drogot árul. Számomra ez kemény dió, hiszen én teljes mértékben ellenzem a droghasználatot, arról nem is beszélve, hogy valaki hozzásegítse az embereket ehhez, kihasználva a függők sebezhetőségét. Abby szerencsére „csak” füvet árul, viszont egyre nehezebb megtartania magát ebben a státuszban, és egyre inkább úgy tűnik, ha nem lép ki, mélyebbre fog süllyedni. Az élet persze nem fekete és fehér, és ezt az írónő Abby karakterén keresztül remekül ábrázolta: nyilván a lánynak nem a drogkereskedés az életcélja, és a szíve mélyén szeretne kilépni ebből az életformáról (még ha talán nem is tesz meg érte mindent szerintem). Természetesen nem maga miatt döntött így, hanem elég nyomós indoka van arra, hogy ezt csinálja, és hogy mire megy el a befolyt pénz. De talán a legnehezebb minden ok közül az érzelmi kötődés, ha fogalmazhatok így, Abby ugyanis mondhatni beleszületett ebbe az életformába, az apja is drogkereskedő volt, így a lány egyszerűen nem ismert más utat, főkét miután az apja börtönbe került, és csak a nagymamája marad neki.


A romantikus szál szerintem rendben volt ebben a részben is, bevallom, korábban nem nagyon tudtam elképzelni, hogy Abby és Logan miként fog összeilleni, de az írónő nagyon jól megoldotta. Habár látszólag igencsak különböznek, van valami, ami mégiscsak közös bennük, ami összehozza őket: egyfajta őrültség, a veszély hajszája. Nagyon tetszett, hogy Logan végig kiáll a lány mellett, nem hagyja magára, hisz abban, hogy új életet kezdhet, hogy hátat fordíthat a múltjának. Még akkor is, ha nincs könnyű dolga, ugyanis Abby nagyon nehezen veszi rá magát a változásra, hiszen nem könnyű kilépni ebből az életből, ráadásul a lány félti a barátait, és persze önmagát is. Így tehát szépen lassacskán alakultak ki az érzelmek a főhősök között, aminek én kifejezetten örültem, mert így sokkal hihetőbb volt.


A Vágyálmok nem lett kedvenc, ettől függetlenül remek lezárása volt a sorozatnak. Az írónő hozta a formáját és ismét egy súlyos témát dobott be, nem kegyelmezett a főszereplőknek, ami megadta a könyv alapfeszültségét. Emellett a karakterábrázolás is rendben volt, Logan nagyon szerethető volt, jól állt neki a védelmező szerep, és azért neki is megvoltak a maga gondjai. Abbynek jutott a nehezebb sors, sokszor fájt érte a szívem, mindemellett egy erős csajszi volt, néha talán túl keménynek is éreztem a viselkedését. A vége pedig kifejezetten tetszett, az, ahogyan Abby lezárta múltját, szó szerint büszke voltam rá.


Jó volt egy kicsit nosztalgiázni, újra elmerülni ebben a világban, annak pedig kifejezetten örültem, hogy feltűntek a fiúk (és persze Rachel) a korábbi részekből. Szerintem a sorozat rajongóinak mindenképp érdemes elolvasni a befejező részt, hiszen így kerek a történet.


Értékelés: 5/4
NYEREMÉNYJÁTÉK

Ha már lezárult a sorozat, kicsit nosztalgiázzunk a nyereményjáték során! Minden állomáson találtok egy idézetet a sorozat korábbi részéből, a feladat pedig annyi, hogy beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába annak a résznek címét, amelyből az idézet származik.


“– Hány olyan lányt ismersz, aki autókon dolgozik, szeret száguldozni, és kapásból elmagyarázza, hogy néz ki egy direkt levegőszűrő?

(...)

– Csak egyet, és épp ő a zsánerem.”


Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

10.06. Könyvvilág

10.08. Sorok Között 

10.10. Sorok Között extra állomás

10.12. Angelika blogja

10.14. Veronika’s Reader Feeder

10.16. Deszy könyvajánlója





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése