„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2017. december 7., csütörtök

Julianne Donaldson: Edenbrooke ​örököse


Idén novemberben jelent meg a Könyvmolyképző kiadó gondozásában az Edenbrooke duológia előzménykötete. Tartsatok velünk december 5-11 között, ha részt vesztek a nyereményjátékunkban, megnyerhetitek a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét!

KÖNYV ADATAI
Kiadó: Könyvmolkyépző
Megjelenés: 2017. november 24.
Eredeti megjelenés: 2015
Oldalszám: 72
Fordító: Molnár Edit
ISBN: 9789634571636

„Most végre kiderül, Philip miért olyan ellenállhatatlanul… Philip… Minden Edenbrooke-rajongó számára kötelező.” 
DeAnn S. McKinley 

Philip Wyndham sohasem irigyelte a bátyját, Edenbrooke leendő örökösét. Inkább lenne a maga szerencséjének a kovácsa, mint hogy a cím és a rang szabta korlátok között éljen. De amikor a bátyja váratlanul meghal, Philip élete is fenekestül felfordul, mivel a körülmények azt követelik tőle, hogy feladja addigi életét. Philip felölti új szerepét, és London legkörülrajongottabb agglegényeként felváltva vergődik a berzenkedés, az unalom és a düh fogságában. Az események azonban váratlan fordulatot vesznek, mert egy este a sors egy fogadóba vezeti, ahol hősünk megismeri a páratlan Marianne Daventryt.




Julianne Donaldson már két nagyon szórakoztató és bájos könyvével is bebizonyította, hogy remekül helyt áll a történelmi romantikus műfajban. A Könyvmolyképző Kiadó is valószínűleg felismerte ezt a tényt, hiszen novemberben megjelent az Edenbrooke előzménye, az Edenbrooke örököse, amiben egy kicsit megismerhetjük magát Philip Wyndhamot, az életét Marianne előtt.
Miután elolvastam ezt a kis szösszenet (szó szerint, hiszen mindössze 72 oldalról van szó), azt a tanulságot vontam le, hogy két okból is érdemes volt megírni az előzménykötetet: egyrészt egy kicsit belekukkanhattunk Philip múltjába, azaz megtudtuk, hogy miért volt a férfi oly mogorva azon a bizonyos napon a fogadóban, amikor találkozott Marianne-vel. A másik okként pedig mindenképpen azt tudom felsorakoztatni, hogy egyszerűen szuper volt visszatérni a régi szereplők közé, és megélni az újat és egyben a régit egy kicsit másképpen. A könyv elején még egy régi Philippel találjuk szembe magunkat, a férfi katonaként szolgál, amit nagyon szeret csinálni, és az is kiderül, hogy mennyire örül, hogy – másodszülöttként – nem ő örökli a birtokot, nem kell ezzel foglalkoznia. Persze a regényből már tudjuk, hogy az élete egyáltalán nem úgy fog alakulni, ahogyan azt ő elképzelte, hiszen a vártalan hír után, miszerint bátyja meghalt, egy csapásra minden megváltozik körülötte, és bizony ő lesz Edenbrooke örököse. Ezután persze kötelessége visszatérnie a birtokra, kezébe venni az irányítást, mindent kitanulni, és ami a legrosszabb az egészben… rangjához méltó feleséget találnia magának!
Ami a könyvecske felépítését illeti, nagyjából a feléig járunk a múltban, felfedezve Philip rögös útját, majd pedig megtörténik a fogadóbeli találkozás is, és feltárulnak a férfi zavaros, ámde gyengéd érzelmei Marianne-t illetően. Természetesen mind a múltnak, mind a jelennek megvolt a maga bája, de én persze azt vártam nagyon, hogy mikor találkoznak ők ketten: és habár innentől kezdve már ismertem az eseményeket, mégis imádtam újra átélni azokat, hiszen az, hogy ezt Philip szemszögén keresztül élhettük meg, sokat adott hozzá, és persze sok mindent megmagyarázott.

"– Hogy hívják őket? – Kiket? Ez régi kihallgatási trükk volt, még a hadseregben tanultam. Az ember gyorsan és személytelen hangon teszi fel a kérdést, hogy megzavarja az ellenséget. – A teheneket – mondtam nyájasan. – Gondolom, csak van valami nevük. (…) – Persze, hogy van! – felelte gúnyos kacajjal. – Éspedig…? Kihívóan néztem a szemébe, és láttam, mennyire meglepődik, amikor rájön, hogy belementem a játékba. Igyekeztem ártatlan kifejezést erőltetni az arcomra, ő azonban átlátott a szitán. Hűvös dac csillant a tekintetében. – Bessie, Daisy, Ginger és Annabelle – darálta el egy szuszra. Nyerésre álltam. A nagy sietségben a kisasszony megfeledkezett a parasztos tájszólásról. Megdörzsöltem az ajkamat, és elnyomtam egy mosolyt. – És énekelni is szokott fejés közben? – Természetesen – szegte fel az állát, és egyenesen a szemembe nézett, mintha próbára akarna tenni. Évek óta ez volt a legmulatságosabb estém, eszemben sem volt megfutamodni. Áthajoltam az asztal fölött, mélyen belenéztem a tiszta, gyönyörű szempárba, és így szóltam: – Szívesen meghallgatnám, mit szokott énekelni a teheneknek. A hölgynek elakadt a lélegzete a döbbenettől. Biztos voltam benne, hogy én nyertem. Ám ekkor felemelte a kezét, és az asztalra csapott. Bumm! Bumm! Aztán énekelni kezdett, halkan, hamisan, furcsa, reszketeg hangon: – Kis tehén – bumm – kérlek én – bumm. Elkerekedett a szemem. Ámulva meredtem a hölgyre. – Adj tejet – bumm – édeset – bumm."


Nagy sajnálatomra a könyv olvasása mindössze egy lélegzetvételnyi ideig tartott, őszintén szólva nagyon szívesen elolvastam volna az egész regényt Philip tolmácsolásán keresztül. Ettől függetlenül természetesen így is élveztem, hiszen az írónőhöz méltóan velejéig romantikus és persze rendkívül szórakoztató volt, külön öröm volt számomra, hogy az egyik kedvenc humoros jelentetem – a tehenes – is benne volt. Szóval olvassátok csak bátran az Edenbrooke után, de akár előtte is, hiszen kedvcsinálónak is kiváló!

Értékelés: 5/5



NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani nyereményjátékunkban minden résztvevő blogon találtok egy férfi főhőst valamelyik történelmi romantikus regényből, a ti feladatok annyi lesz, hogy beírjátok a Rafflecopter megfelelő dobozába annak a könyvnek a címét, amelyben szerepel. Jó játékot! Ne feledjétek, ha velünk tartotok, megnyerhetitek a kiadó által felajánlott 3 nyereménypéldány egyikét.



John McKenna


Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




További állomások
12.05. - Sorok között
12.06. - CBooks
12.07. - Könyvvilág
12.08. - Betonka szerint a világ
12.09. - Dreamworld
12.10. - Deszy könyvajánlója
12.11. - Kristina blogja



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése