„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2019. december 4., szerda

Sarah Rose: Legendás ​lányok


A Legendás lányok sokáig elhallgatott tények voltak, mélyen eltemetve a brit katonai hírszerzés aktái között. De Sarah Rose alaposan utánajárt és megírta a történetüket, mi pedig a Partvonal Kiiadó jóvoltából megismerhetjük ezeket a nagyszerű nőket, akik segítették a Normandiai partraszállást. Tartsatok a turnén velünk, hogy ti is többet tudjatok meg a nagy nap meg nem énekelt hőseiről és ha játszotok a bloggerekkel, még a könyvet is megnyerhetitek.

Könyv adatai
Kiadó: Partvonal Kiadó
Megjelenés: 2019. október 30.
Eredeti megjelenés: 2019



Izgalmas kémtörténetek tele romantikával, küzdelemmel, kódnevekkel, felrobbantott vonatokkal, bátorsággal és sok-sok árulással - a Legendás lányok igaz történeteiből kiderül, mire képesek a nők, ha nemes ügyért kell harcba szállni. A kötet szerzője, Sarah Rose a brit titkosszolgálat különleges egységének hosszú időre titkosított dokumentumait dolgozta fel. Az egyedülálló iratok, naplók, személyes beszámolók olyan hadműveletekről szólnak, amelyek során fiatal nőket képeztek ki arra, hogy a frontvonal mögé átdobva a megszállt Franciaország területén segítsék az ellenállás tevékenységét. Az életüket nap mint nap kockára tevő fiatal ellenállók pontosan tudták, mi vár rájuk, ha a Gestapo kezei közé kerülnek - ami sajnos több esetben be is következett. Ám ennek dacára a bátor nők igyekeztek kitartani a fedőtörténetük mellett, és próbálták megúszni a letartóztatást, vagy elviselni a kínzásokat. Feladatkörükbe tartozott, hogy fogadják és rejtegessék a folyamatosan érkező szabotőr honfitársaikat, akadályozzák a nácik hadműveleteit, valamint információkkal lássák el a titkosszolgálatot - így a lányok igen fontos szerepet kaptak a pontosan hetvenöt évvel ezelőtti partraszállás, az ún. D-nap előkészítésében is.

Ismét egy olyan könyvről hozok értékelést, amely a második világháború idejére kalauzol el minket. A Legendás lányok azonban nagyon különleges, hiszen - ahogy a cím mutatja is - ebben a háborús könyvben a lányoké, nőké a főszerep. Legtöbbször, ha háborúról, katonaságról beszélünk, akkor a férfiak jutnak eszünkbe, férfi hősöket emlegetünk, és sokan nem tudjuk, vagy csak nem gondolunk bele, pedig bizony rengeteg nő is bizonyította már a rátermettségét ezen a területen.

Sarah Rose alapos kutatómunkát végzett, és regényében összefoglalta több kémnő tevékenységét a második világháború alatt. Ezeket a nőket Angliában képezték ki, hogy aztán francia helyszíneken segítsék az ellenállást. Sokféle módon tették ezt meg az évek alatt, többek között a Normandiai partraszállás előkészületében is részt vettek. Álnevet, új személyazonosságot kaptak, kiképezték őket minden eshetőségre (arra is, ha elkapnák őket a nácik), és az az igazság, hogy nem okoztak csalódást. Megismerünk néhányat közülük közelebbről is, látjuk őket a kiképzésen, a bevetéseken, és sajnos sokukat az elfogásuk, vallatások idején is.

Be kell vallanom, hogy bármilyen fontos és különleges is a téma, és tényleg nagyon lelkesen álltam neki a könyvnek, az elején nagyon nehezen indult a kapcsolatom vele. Nem is pontosan az elején, hanem kb. a feléig vegyes érzéseim voltak. Nagyon érdekes volt a lányokról olvasni, viszont főleg a könyv első felében sokszor elkalandozott az írónő, és tömérdek száraz információval bombázott minket, ami nem mindig volt szükséges véleményem szerint, miközben a lányok története nem haladt, vagy csak kevés infót kaptunk róluk. Nyilván kell a háttérinfó, és a tudás, hogy éppen hol tart a háború, mi történik a világban, de sokszor elvesztünk a részletekben, úgy éreztem.

Aztán a könyv második felében már abszolút megjött a történet, egyre jobban megismerhettem a lányokat, mindegyikük sorsa kezdett kirajzolódni előttem. Nyilván ahogy haladt a cselekmény, úgy közelítettük a háború végét is, és az események nagyon felgyorsultak. Itt már egyre több olyan eset történt, ami hatással volt úgymond a lelkemre/szívemre - az elfogások, vallatások, a szervezet szétesése -, tehát sokkal jobban bele tudtam élni magam a történetbe, mint korábban.

Azt gondolom, hogy a Legendás lányok nagyon fontos témát dolgoz fel, hiszen megmutatja, hogy igenis a nők is részt vettek a 2. világháborúban. És nem csak olyan szinten, hogy sorba álltak a jegyekért, vigyáztak az gyerekre, próbálták fenntartani a megmaradt otthont, nem mintha ezek nem lennének fontosak. De emellett igenis voltak olyan nők, akik ott voltak a háború színterén, ha nem is fegyverrel harcoltak, de sok minden mást tettek: információt szolgáltattak, hamisítottak, bujtattak, szabotázsakciókat vittek véghez, és még sok minden mást. Ennek ellenére a könyv végére úgy éreztem, hogy mégsem kapták meg a kellő figyelmet és megbecsülést a háború végezetével, és mindezt csak azért, mert nők, ami nagyon szomorú. Éppen ezért ez a könyv tökéletes arra, hogy megemlékezzünk azokról a nőkről, akik elképesztő bátrak voltak, és rengeteget tettek azért, hogy a hazájuk felszabadulhasson. Nem szabad róluk elfeledkeznünk, úgyhogy tényleg köszönet Sarah Rose-nak ezért a könyvért.

Végül már csak annyit, hogy aki érdeklődik a 2. világháborús történetek iránt, és szeretne egy különleges szempontból megközelítve olvasni róla, annak bátran ajánlom a könyvet.



Értékelés: 5/4

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mivel a titkos operációk során mindent és mindenkit kódnévvel, más szóval  illettek, ezeket keressük a bejegyzésekben is. Minden állomáson egy kódként használt szót találtok elrejtve. Tegyétek össze a betűket és az így kapott szavakat írjátok be a megfelelő sorokba.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


További állomások
12.04. Könyvvilág
12.06. A szofisztikált macska
12.08. Utószó


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése